(G.hirsutum L. x G.hirsutum L.) ve (G.hirsutum L. x G.barbadense L.) pamuk türü melezlerinin F1 döl kuşağında tarımsal ve lif özelliklerinin genetik yapısı üzerinde bir araştırma
A research on the genetic make up for agronomic and fiber properties in F1 generation of (G.hirsutum L. x G.hirsutum L.) and (G.hirsutum L. x G. barbadense L.) crosses
  1. Tez No: 135657
  2. Yazar: MEHMET ZENGEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZER SİNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, melezleme, heterosis, heterobeltiosis, Cotton, hybridization, heterosis, heterobeltiosis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, Çukurova Bölgesi standart pamuk çeşidi olan Çukurova 1518% (Gosşypium hirsutum L.), lif teknolojik özellikleri yüksek olan Coker 4104/75 (Gosşypium hirsutum L.) ve Delcerro (Gosşypium harbaâense L.) çeşitleri ile meîezlenmesiyle oluşturulan Fi döl kuşağında, önemli özellikler yönünden oluşan genetik yapıyı ineelemek amacı ile tesadüf blokları deneme deseninde, üç tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Çukurova 1518 x Coker 4104/75 Fi döl kuşağında bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, küöü pamuk verimi, lif uzunluğu, lif inceliği, lif kopma dayanıklılığı ve lif esnekliği; Çukurova 1518 x Delcerro Fj döl kuşağında ise bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, kütlü pamuk verimi, çırçar randımanı, lif uzunluğu ve lif inceliği özellikleri yönünden, yüksek değerlerde heterosis elde edilmiştir. Çukurova 1518 x Coker 4104/75 Fi döl kuşağında, bitki boyu özelliğmin oluşumunda üstün dominans; odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, koza sayısı, kütlü pamuk verimi, lif uzunluğu, lif inceliği, lif kopma dayamkkhğı ve lif esnekliği Özelliklerinin oluşumunda tam dominans; Çukurova 1518 x Delcerro Fi döl kuşağında, koza sayısı özelhğinin oluşumunda üstün dominans; bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, kütlü pamuk verimi, çırçır randımanı, lif uzunluğu ve lif inceliği özelliklerinin oluşumunda tam dominans gen etkilerinin önemli olduğu saptanmış; anılan özelliklerin geliştirilebilmesi için yapılacak seleksiyoniarın ileri döl kuşaklarında (F4-F6) yapılmasının uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the genetic make up of the Fi generations that were obtained by crossing of Çukurova 1518 (G. hirsutum L.) standard variety of the region with Coker 4104/75 (G. hirsutum L.) and Delcerro, (G. barbadense L.) having superior fiber properties. Experiment was arranged in randomized complete blocks design with three replications. In the Fi generation Çukurova 1518 x Coker 4104/75 of cross heterosis was obtained for plant height, number of monopodial branches, number of sympodial branches and number of bolls, seed cotton yield, fiber length, fiber fineness, fiber strength and fiber elongation, whereas in the Fx generation Çukurova 1518 x Delcerro of heterosis was obtained for plant height, number of monopodial branches, number of sympodial branches and number of bolls, seed cotton yield, ginning outturn, fiber length, fiber fineness. In Çukurova 1518 x Coker 4104/75 Fi generation over^otninance was significant for plant height, complete dominance was significant for number of sympodial branches, number of monopodial branches and number of bolls, seed cotton yield, fiber length, fiber fineness, fiber strength and fiber elongation. In Çukurova 1518 x Delcerro Fi generation, over-dominance was found to be important for number of bolls, while complete dominance was significant for plant height, number of monopodial branches, of sympodial branches, seed cotton yield, ginning outturn, fiber length, fiber fineness. It could be concluded that selection in further generations (F4-F6) could be appropriate as to get any improvement in the characteristics mentioned above.