Kahramanmaraş koşullarında bazı pamuk (Gossypium hirsitum L. ) çeşitlerinin lif özellikleri, yabancı madde ve yapışkanlık (stickness) yönünden karşılaştırılması
A Comparison of some cotton (Gossypium hirsitum L. ) cultivars with regard to fiber properties, trash matter and stickness under Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 136200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cotton, Fiber Length, Yellowness, Colour Grade, Stickiness. V
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETBerrin KANADIKIRIK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİTLERİNİN LİF ÖZELLİKLERİ, YABANCI MADDE VE YAPIŞKANLIK (STİCKINESS) YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASIBERRİN KANADIKIRIK DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Lale EFE Yıl: 2003 Sayfa :38 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Lale EFE : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV 2001-2002 yıllarında Kahramanmaraş koşullarında yürütülen çalışmada bazı pamuk (Gossypium hirsutum L. ) çeşitlerinin lif özellikleri, yabancı madde ve yapışkanlık (stickiness) yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, Gossypolsüz-86, GW Golda, GW Teks, Stoneville-453, Carmen, Sivon, SG-125, Lia, Maraş-92 ve Sayar-314 çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Denemeler, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrtirlü olarak kurulmuş, 6 m boyunda 4 sıradan oluşan parsellerde sıra arası 65 cm, sıra üzeri 20 cm olacak şekilde ayarlanmıştır. Çeşitlere ait lif pamuk örneklerinde, lif uzunluğu (mm) (% 2.5 S.L.), lif inceliği (micronaire), lif kopma dayanıklılığı (g/tex), lif kopma uzaması (elongation) (%), lif uzunluk uyum indeksi (uniformity index) (%), yansıtma değeri (grilik değeri) (Reflectance) (Rd) (%), sarılık değeri (yellowness) (+b), renk derecesi (colour grade) (CG), yabancı madde derecesi (trash grade), yabancı madde sayısı (trash count), yabancı maddenin kapladığı alan (trash area) (%) ve yapışkanlık değeri (stickiness) özellikleri belirlenmiştir. Elde edilen iki yıllık sonuçlara göre; GW Teks ve GW Golda çeşitlerinin önemli lif özellikleri yönünden standart çeşitlerden daha üstün bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca, incelenen çeşitler yapışkanlık değeri yönünden farklılık göstermekle birlikte yörede yapışkanlığı sorun oluşturacak düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır. IIIÖZETBerrin KANADIKIRIK Anahtar Kelimeler : Pamuk, Lif Uzunluğu, Renk Derecesi, Yabancı Madde, Yapışkanlık. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBerrin KANADIKIRIK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF COTTON EXPERTISE MSc THESIS ABSTRACT A COMPARISON OF SOME COTTON (Gossypium hirsutum L.) CULTTVARS WITH REGARD TO FIBER PROPERTIES, TRASH MATTER AND STICKINESSUNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONSBERRİN KANADDXHHK Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Lale EFE Year : 2003, Pages : 38 Jury : Yrd. Doç. Dr. Lale EFE : Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI : Prof Dr. Sefer MUSTAFAYEV This study carried out in 2001-2002 under Kahramanmaraş conditions. The aim was to compare with fiber properties, trash matter and stickiness of ten cotton (Gossypium hirsutum L.) cultivars.“Gossypolsiiz-86”,“GW Golda”,“GW Teks”,“StoneviIIe-453”,“Carmen”,“Sivon”,“SG 125”,“Lia”,“Maraş-92”and“Sayar-314”varieties were used as experimental material. Experiments were established according to randomized block design with 3 replications. Four-row plots were 6 m length and planting space was 65 cm x 20 cm. In lint cotton samples, fiber length (mm) (% 2.5 S.L.), fiber fineness (micronaire), fiber strength (g/tex), elongation (%), uniformity index (%), reflectance degree (Rd), yellowness (+b), colour grade (CG), trash grade, trash count, trash area (%) and stickiness were determined. According to two year' s results; it was determined that GW Teks and GW Golda varieties were superior than standard varieties for important fiber properties. Also investigated varieties were different from each other for stickiness but in this region stickiness was not found in significant level.