Eğlence (Karaisalı-Adana) heyelanı
Eğlence (Karaisalı-Adana) landslide
- Tez No: 135658
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heyelan, Güvenç Formasyonu, Eski Alüvyon, Aşırı Yağışlar, Boşluk Suyu Basıncı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma 2002-2003 öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. 1996 yılı Ocak ayında Adana'ya 49 km uzaklıktaki Karaisalı ilçesine bağlı Eğlence köyü kuzeydoğusunda ve Torunsolaklı köyü civarında meydana gelen iki heyelan bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Çalışmaya önce arazide başlanmış, heyelanların detay haritası yapılarak boyutları ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra laboratuvar çalışmaları için gerekli örselenmiş ve örselenmemiş numuneler alınarak heyelanların içinde geliştiği Güvenç Formasyonu ve onun üzerinde diskordanslı bir şekilde bulunan Eski Alüvyon (Nehir Taraçası) birimlerinin jeoteknik özellikleri bulunmuştur. Arazide elde edilen veriler ile laboratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen veriler değerlendirilerek büro çalışmaları için gerekli veriler sağlanmıştır. Büro çalışmaları da bilgisayar çizimleriyle desteklenerek heyelanların oluşum sebepleri, oluşum mekanizması, çevreye olan etkisi ve heyelanlara karşı alınacak önlemler araştırılmıştır. Sonuçlar heyelanların meydana gelmesinde 1996 yılı Ocak ayında mevsim normallerinin üzerindeki aşırı yağışlar nedeni ile birimlerin suya doygun hale gelmesi sonucu boşluk suyu basıncının artmasına bağlı olarak efektif basıncının azalması yanında, Eğlence nehrinin heyelan topuğunu aşındırması, kayan kütle üzerindeki eski nehir taraçalannın varlığı, tabaka doğrultu ve eğim yönü ile çatlak sistemlerinin de önemli rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared as MSc thesis at the Department of Geology of Institue of Natural and Applied Sciences, University of Çukurova in the academic year of 2002-2003. In January, 1996, two landslides occured near Torunsolakh villlage in the northeast of Eğlence village of Karaisalı county 49 km north of Adana. First, after a detailed field work, the landslides were mapped and their dimensions have been determined. Then, undisturbed and disturbed samples were taken in order to determine the geotechnical characteristics of Güvenç Formation in which the landslides occured and uncorformably overlying old alluviums (river terraces). Necessary data for office studies have been obtained, after evaluating both the field and laboratory data. Causes, mechanisms, enviromentel effects of the landslides and necessary measurements need to be taken were investigated using computer analysis in the office. Results showed that excessive rainfall in January, 1996 causing saturation of the units and pore pressure increase and effective pressure decrease as a result, as well as, erosion of the landslide toes by the Eğlence River, presence of the river terraces overlying the landslide units and the strike, dip and joint pattern of these units played a major role in these landslides. Key Words : Landslide, Güvenç Formation, Alluvium, Excessive Rainfalls, Pore Water Pressure.