Malatya koşullarına en uygun ikinci ürün hasıl mısır (Zea mays L. ) çeşitlerinin saptanması üzerine bir araştırma
A Research on the determination of the most suitable forge maize (Zea mays L. ) variety as double crop for Malatya conditions
- Tez No: 135696
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hasıl Mısır, Çeşit, İkinci Ürün, Verim, Forage Maize, Variety, Double Cropping, Yield II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz YÜKSEK LİSANS MALATYA KOŞULLARINA EN UYGUN İKİNCİ URUN HASIL MISIR {Zea mays L.) ÇEŞİTLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İlhami POLAT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Veyis TANSI Yıl:2003 Sayfa: 110 Jüri: Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK Bu araştırma, Malatya koşullarına en uygun ikinci ürün hasıl mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin saptanması amacıyla, 2002 yılında Malatya Tarım İl Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim Merkezinde yürütülmüştür. Bu amaçla, 12 farklı mısır çeşidi (Arifiye, LG 55, Karadeniz Yıldızı, T-1866, ADA-9516 (Hacıbey), TTM-815, T- 1595, T-1915, P 3394, RX 770, Mataro ve Donana) denemeye alınmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamak olarak kurulmuştur. Araştırma sonucunda, incelenen özellikler bakımından; bitki boyu, sap kalınlığı, bitki başına düşen koçan sayısı, yeşil otta yaprak oram, yaprakta ham protein oranı, sapta ham protein oram, ham protein verimi gibi özellikler yönünden çeşitler arasında önemli bir fark saptanmamıştır; ancak tepe püskülü çıkışına kadar geçen gün sayısı, koçan püskülü çıkışına kadar geçen gün sayısı, ilk koçan yüksekliği, yeşil otta sap oranı, yeşil otta koçan oranı, kuru otta yaprak oranı, kuru otta sap oranı, kuru otta koçan oranı, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi gibi özellikler yönünden çeşitler arasında Önemli farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonucunda, denemeye alınan hasıl mısır çeşitleri içerisinde en yüksek yeşil ot (11217.83 kg/da), kuru ot (4193.55kg/da) ve ham protein verimi (246.19 kg/da) T-1866 mısır çeşidinden elde edilmiştir. Malatya İli koşullarında T- 1866 mısır çeşidinin ikinci ürün hasıl mısır yetiştiriciliğinde önerilebilecek bir çeşit olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ado 1 İVrt.«- 1 MSc THESIS A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF THE MOST SUITABLE FORGE MAIZE {Zea mays L.) VARIETY AS DOUBLE CROP FOR MALATYA CONDITIONS İlhamı* POLAT UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS Supervisor: Prof.Dr. Veyis TANSI Year: 2003 Pages: 110 Jury: Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR Doç. Dr. Mustafe KIZILŞİMŞEK This study was carried out in plant production centre in 2002 to determine the most suitable forage maize {Zea mays L.) cultivar for Malatya province. For this purpose 12 maize varieties (Arifiye, LG 55, Karadeniz Yıldızı, T- 1866, ADA-9516 (Hacıbey),TTM-815, T-1595, T-1915, P 3394, RX 770, Mataro ve Donana) were investigated. Field trial was arranged in complete randomised block design with four replications. As far as the agronomic characters were considered, there were no significant differences among the varieties in terms of plant height, stem diameter, ear number per plant, leaf ratio in fresh fodder, crude protein contents of leaf and stem and crude protein yield. In contrast to, considering days to tasselling and silking, first ear height, stem, ear ratios in fresh fodder, and leaf, stem, and ear ratios in the dried fodder and fresh and the dried fodder yields the significant differences were found among the varieties. As a result, the highest fresh (11217.83 kg/da), and dried (4193.55 kg/da) fodder and crude protein yields (246.19 kg/da) were obtained from T-1866, so it can be recommended as most suitable variety for Malatya conditions.