Soya bitkisinde bakteriyel aşılama ve Fe uygulamasının nodülasyon ve N2 fiksasyonuna etkisi
The Influence of bacteria inoculation and Fe application to the nodulation and N2 fixation on the soybean plant
- Tez No: 135695
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Simbiyotik azot fiksasyonu, Bradyrhizobium japonicum, soya fasulyesi, N2 fiksasyonu, Fe ve Mo uygulaması, Symbiotic N fixation, Bradyrhizobium japonicum, Soybean, legumes, Fe and Mo application n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SOYA {Glycine max L.) BİTKİSİNDE BAKTERIYEL AŞILAMA ve Fc UYGULAMASININ NODÜLASYON ve N2 FİKSASYONUNA ETKİSİ Özlem ÇIRPICI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mustafa GÖK Yd: 2003, Sayfa: 91 Jüri: Prof. Dr. Mustafa GÖK Prof. Dr. Zulkfif KAYA Prof. Dr. Veyis TANSI Bu çalışmada Çukurova Bölgesi koşullarında yaygın olarak ekimi yapılan soya bitkisinde bakteri aşılamasının Fe ve Mo uygulamalarına bağlı olarak nodülasyon ve N2 fiksasyonuna etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla denemede, soya çeşidi olarak Asgrow kullanılmış ve tohumlara üç farklı Bradyrhizobium japonicum (110, 1809, So56) susu karıştırılarak aşılanmıştır. Ekimden önce topraklara farklı dozlarda Fe (0, 15, 30 ppm) ve Mo (0, 0,5, 1,0 ppm) karıştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kullanılan bakteri suşlan (110, 1809, So56) aşılama yapılmamış bitkilere oranla nodülasyon, kuru madde içeriği, %N içerikleri ve Fe içerikleri yönünden artış sağlamıştır. Fe ve Mo uygulamalarında ise Fe ve Mo'in dozlarına göre etkilerinin farklı olduğu görülmüştür. Sonuçlar, genellikle, bakteri aşılamasının yapıldığı uygulamalarda demir uygulamasının daha etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INFLUENCE OF BACTERIA INOCULATION AND Fe APPLICATION TO THE NODULATTON AND N2 FIXATION ON THE SOYBEAN (Glycine max L.) PLANT Özlem ÇIRPICI DEPARTMENT OF SODL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÖK Year: 2003, Page: 91 Jury: Prof. Dr. Mustafa GÖK : Prof. Dr. Zulkfif KAYA : Prof. Dr. Veyis TANSI In this study, the influence of bacteria inoculation to the nodulation and N2 fixation depending on Fe and Mo application on the soybean plant commonly grown in Çukurova region, has been investipated; with this aim, in the experiment the Asgrow soybean variety has been used as plant material and three different Bradyrhizobium jqponicum bacterias (110, 1809 and So56) have been inoculated to the seeds. Before seeding, the different doses of Fe (0, 15,30 ppm) and Mo (0, 0,5, 1,0 ppm) have been mixed in to the soils. According to the results, bacterias inoculation (110, 1809 and So56) increased nodulation, dry matter content, N and Fe content, compared to the non- inoculated plants. Also the effects of Fe and Mo applications showed different results depending on the doses used. It has been generally concluded that effect of Fe application has been more efficent when the plants were inoculated.