Yerel bamya (Abelmoschus esculentus (L) Moench) çeşit ve tiplerinin karakterizasyonu
Characterization of local okra (Abelmoschus esculentus (L) Moench) genotypes
  1. Tez No: 135698
  2. Yazar: SÜLEYMAN KARAGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Abelmoschus esculentus bamya, gen kaynakları, karakterizasyon IV, Abelmoschus esculentus, okra, gene source, characterization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YEREL BAMYA (Abelmoschus esculentus (L) Moench) ÇEŞİT ve TİPLERİNİN KARAKTERİZASYONU SÜLEYMAN KARAGÜL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kazım ABAK Yıl :2003,Sayfa:115 Jüri : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIOĞLU Yrd.Doç.Dr. Yıldız DAŞGAN" Bu çalışmada, Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan 114 farklı bamya genotipinin karakterizasyonu yapılmıştır. Bunlardan beşi tescilli çeşit, diğerlerinin bütünü köy çeşidi veya populasyon niteliğindedir. Materyalin önemli kısmı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Gen Bankasından sağlanmıştır. Çalışmada genotipler; 12 adedi fenolojik, 12 adedi bitkisel, 14 adedi çiçek ve meyve ile üç adedi de tohum özellikleri olmak üzere toplam 41 karakter bakımından tanımlanmıştır. İncelenen materyal arasında ve içinde; özellikle ilk çiçeklenme, ilk çiçeğin yerden yüksekliği, bitki boyu, meyve uzunluğu ve hasat olumundaki meyve ağırlığı bakımından geniş bir varyasyon bulunduğunu, diğer karakterler bakımından varyasyonun daha az olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CHARACTERIZATION of LOCAL OKRA {Abelmoschus esculentus (L) Moench) GENOTYPES SÜLEYMAN KARAGÜL DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Kazım ABAK Year : 2003,Pages:115 Jury : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof Dr. Şebnem ELLİALTIO?LU Asst.Prof.Dr. Yıldız DAŞGAN 114 okra accessions collected from different regions of Turkey were characterized in the study. Five of which are registered cultivars and all the others are local landraces or populations. Majority of the material have been provided from the Gene Bank of Aegean Agricultural Research Institute, İzmir. 41 characters (12 phenologic, 12 morphologic, 14 concerning flower and fruit and 3 about seed) were used in total for characterization. Results obtained from trial showed that there are significant variabilities between and among the accessions in terms of first flowering time, height of the first flower from the ground, plant height, fruit length, and fruit weight in the harvest time. No big variability was found in the others characteristics.