Diazinonun Oreochromis niloticus'da beyinde lipid peroksidasyonuna etkisi ve nörotoksisite potansiyeli
Effects of diazinon on lipid peroxidation and its neurotoxic potential in the brain of Oreochromis niloticus
  1. Tez No: 135699
  2. Yazar: NESLİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ÜNER, YRD. DOÇ. DR. ELİF ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diazinon, Oreochromis niloticus, Acetylcholinesterase, malondialdehyde II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİAZİNONUN Oreochromis niloticus'te BEYİNDE LIPID PEROKSİDASYONUNA ETKİSİ ve NÖROTOKSİSİTE POTNSİYELİ NesH ŞAHIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nevin UNER 2.Danışman: Yrd. Doç. Dr. Elif ORUÇ Yıl: 2003, Sayfa: 54 Jüri: Prof. Dr. Nevin ÜNER : Prof Dr. Cahit ERDEM : Yrd. Doç. Dr. Elif ORUÇ : Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK : Yrd. Doç. Dr. Özcan AY Bu çalışmada organofosforhı insektisid diazinon etkisinde Oreochromis niloticus'da. beyninde lipid peroksidasyonunu belirlemek üzere malondialdebid miktarı ve nörotoksik potansiyeli belirlemek üzere asetilkolinesteraz spesifik aktivitesi spektroskopik yöntemlerle incelenmiştir. Malondialdehid miktarı 7 ve 15 gün diazinonun yüksek derişimlerinin etkisinde %100'ün üzerinde artışlar göstermiştir. Otuzuncu günde malondialdehid miktarı kontrol düzeyinde bulunmuştur. Asetilkolinesteraz spesifik aktivitesi yüksek diazinon derişimlerinde tüm sürelerde azalmıştır, dercimin artması enzim inhibisyonunu %90'mn üzerine çıkartmıştır. Bu bulgulara göre diazinonun düşük derişimi etkisinde beyinde lipid peroksidasyonu ve nörotoksisite belirlenmemiştir. Yüksek derişimlerin kısa sürede lipid peroksidasyonuna neden olduğu ancak uzun süreli uygulamada peroksidatif etkinin sona erdiği bulunmuştur. Nörotoksik etkinin ise tüm sürelerde yüksek oranlarda oluştuğu anlaşılmıştır. Diazinonun oksidatif strese bağlı toksisitesinde lipid peroksidasyonu değişimleri asetilkolinesteraz aktivitesi ile birlikte ilk kez bu çalışmada belirlenmiştir. Anahtar kelimeler Diazinon, Oreochromis niloticus, asetilkolinesteraz, malondialdehid
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS of DIAZINON on LIPID PEROXIDATION and its NEUROTOXIC POTENTIAL in the BRAIN of Oreochromis niloticus NesB ŞAHİN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor: Prof. Dr. Nevin UNER Advisor: Assist. Prof. Dr. Elif ORUÇ Year: 2003, Page: 54 Jury: Prof. Dr. Nevin UNER : Prof Dr. Cahit ERDEM : Assist. Prof. Dr. Elif ORUÇ : Assist. Prof. Dr. Bedii CİCİK : Assist. Prof. Dr. Özcan AY In the present study, malondialdehyde level and acetylcholinesterase specific activity in the brain tissue of Oreochromis niloticus were investigated to determine lipid peroxidative effect and neurotoxic potential of organophosphorus insecticide diazinon, respectively, by using spectroscopic methods. The increase MDA levels were higher than 100% following exposure to high concentrations of diazinon for 7 and 15 days. However, it was found at the control level at 30th day. Acetylcholinesterase specific activity decreased at all exposure periods for high diazinon concentrations and enzyme inhibition increases above 90% depending on the concentrations. The results showed that, low diazinon concentrations do not yield lipid peroxidation and neurotoxicity in brain. Short term exposure to higher concentrations caused lipid peroxidation, although, long term treatment finished peroxidative effect. However neurotoxic effect was observed at high ratios in all durations. This is the first study on lipid peroxidative effect of diazinon which was investigated together with its neurotoxicity.