Doğu Akdeniz bölgesi Geometridae (Lepidoptera) familyası üzerinde faunistik ve sistematik araştırmalar
Systematic and faunistic studies of Geometridae (Lepidoptera) in the East Mediterranean region of Turkey
- Tez No: 135727
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Geometridae, Sistematik, Fauna, Doğu Akdeniz Bölgesi, Lepidoptera, Geometridae, Systematic, Fauna, Eastern Mediteranean Region n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
öz DOKTORA DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ GEOMETRJDAE (LEPIDOPTERA) FAMİLYASI ÜZERİNDE FAUNISTİK VE SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR Feza DOĞANLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl : 2003, Sayfa : 275 Jüri : ProfDr. Serpil KORNOŞOR Prof.Dr. Nedim UYGUN Prof.Dr. Avni UĞUR Prof.Dr. Ali ÖZPINAR Prof.Dr. LHalilELEKÇİOĞLU Doğu Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Geometridae Familyası türlerinin faunasının saptanması ve sistematik sınıflandırmasının yapılması amacıyla yapılan bu çalışmada, araştırmalar 2000-2002 yıllan arasında yürütülmüştür. Örneklemeler Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Adana, Hatay, İçel, Kahramanmaraş, Niğde ve Osmaniye il merkezleri, bu illere bağlı ilçe ve köyler, Aladağlar, İç Toroslar, Bolkar Dağlan'nda farklı yükseklik, iklim koşullan, bitki örtüsü ve yüzey özellikleri gösteren alanlarında yapılmıştır. Erginler ışık tuzaklan ile toplanmıştır. Sonuç olarak çalışma ile Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Geometridae familyasına ait altı alt familya Alsophilinae, Ennominae, Geometrinae, Larentiinae, Orthostixinae, Sterrhinae, bu alt familyalardan 73 cins ve bu cinslere giren toplam 104 tür belirlenmiştir. Bu türlerden beş tür, Alsophila aceraria [Denis& Schiffermüller], Ennomos freidbergi Hausmann, Isturgia berytaria Staudinger, Coenocalpe mülierata Staudinger, Idaea purpureomarginata Bohatsch ülkemiz için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir. Belirlenen alt familyalar, cinsler ve türlerin tamamı için tam anahtarları oluşturulmuştur. Eldeki tüm türlerin erginlerinin, genital organ yapılannın ve tanıda kullanılan özel karakterlerinin fotoğraflan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS SYSTEMATIC AND FAUNANISTIC STUDIES OF GEOMETRIDAE (LEPIDOPTERA) IN THE EAST MEDITERRANEAN REGION OF TURKEY Feza DO?ANLAR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Year : 2003, Pages : 275 Jury : Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. Nedim UYGUN ProfDr. Avni U?UR Prof.Dr. Ali ÖZPINAR ProfDr. LHalil ELEKÇİO?LU The current study aimed to determine the fauna and systematic classification of the Geometridae in the East Mediterranean region of Turkey during the years of 2000-2002. Specimens were collected in different localities by light traps where are different in respects to different elevations, climatic conditions, plant covers, surface features in Adana, Hatay, İçel Kahramanmaraş, Niğde and Osmaniye centers and their villages, surroundings, Aladağ, inner Taurus, Bolkar mountains in the East Mediterranean Region. As a result of the study, totally, 104 species were determined belonging to 73 genera of six subfamilies of the Geometridae that are Alsophilinae, Ennominae, Geometrinae, Larentiinae, Orthostixinae, Sterrhinae. Among the species determined, five species Alsophila aceraria [Denis& Schiffermüller], Ermomos freidbergi Hausmann, Isturgia berytaria Staudinger, Coenocalpe millierata Staudinger, Idaea purpureomarginata Bohatsch are new records for Turkey. Identification keys for subfamilies, genera and species are provided. Images of adults, genitalia and distinctive morphological characters are used for identification for all specimens were presented in the present study.