Sera kavun yetiştiriciliğinde aşılı fide kullanımının verim, meyve kalitesi ve bitki besin maddeleri alımı üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of grafted seedling on yield, quality and nutrient uptake of melon grown in greenhouse
- Tez No: 135767
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Anaçlar, bitki besin maddesi, bitki büyümesi, aroma maddeleri, kavun, Rootstocks, nutritions, plant growth, aroma compounds, melon JJ
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz DOKTORA TEZİ SERA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE AŞILI FİDE KULLANIMININ VERİM, MEYVE KALİTESİ ve BİTKİ BESİN MADDELERİ ALIMI ÜZERİNE ETKİLERİNİNARAŞTIRILMASIGarip YARŞI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Nebahat SARI Yıl : 2003, Sayfa: 157 Jüri : Prof. Dr. Nebahat SARI Prof Dr. Kazam ABAK Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ Yrd. Doç. Dr.H. Yıldız DAŞGAN Yrd. Doç. Dr.Halit YETİŞİR Araştırma 2001-2002 yıllan arasında yürütülmüştür. Çalışmada 2001 yılında 8'i açık tozlanan, 2'si hibrit 10 farklı kabak anacının Falez Fi kavun çeşidinde; 2002 yılında ise 3'ü açık tozlanan, 3'ü hibrit 6 farklı kabak anacı ve 1 kavun anacının Falez Fi ve Galia Fi C-8 kavun çeşitlerinde verim, meyve kalitesi ve bitki besin maddeleri alımına olan etkileri araştırılmıştır. Ayrıca 2002 yılı çalışmalarında, anaçların Galia Fi C-8 çeşidinde aroma maddelerine etkisi de araştırılmıştır. İki yıllık çalışmalar sonucunda, Lageneria grubuna giren anaçlar, C.maxima ve C.moschata anaçları seraya dikimden sonra ölmüştür. L.cylindrica ve C. fidfolia anaçları zayıf; ancak Cucurbita hibritleri, B.hispida ve KA 637 anaçları ise iyi uyuşum göstermiştir. Uyuşma problemi olmayan anaçlar (P 360, RS 841, TZ 148) kontrolden daha hızlı büyümüş, daha fazla kök, yaprak, gövde yaş ve kuru ağırlıklarına sahip olmuştur. Uyuşumu iyi olan anaçlarda kontrole göre % 135 ile % 148 arasında bir verim artışı olmuştur. Genelde kalite analiz sonuçlarında, uyuşumu iyi olan anaçlar ile kontrol arasında çok önemli farklılıklar çıkmamıştır. Ancak aşılı bitkiler daha büyük meyvelere sahip olmuştur. Bitki yaprak analizi sonuçlarına göre, uyuşma problemi olmayan aşılı bitkilerin, Mn ve K dışında, kontrole göre daha fazla makro ve mikro element aldıkları tespit edilmiştir. 2002 yılı çalışmalarında olgun Galia Fi C-8 meyvelerinde GS-MS yöntemi ile aroma maddeleri analizi yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada 24 aroma maddesi belirlenmiştir. Bunlardan 2-Methylbuthy acetate, Hexyl acetate ve Octyl acetate'ın Galia Fi C-8 çeşidinin olgun meyvelerinde major aroma maddeleri olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS EFFECTS of GRAFTED SEEDLING on YIELD, QUALITY and NUTRIANT UPTAKE of MELON GROWN in GREENHOUSE Garip YARŞI DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Nebahat SARI Year : 2003, Pages: 157 Jury : Prof. Dr. Nebahat SARI Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ Assist. Prof. Dr. H. Yıldız DAŞGAN Assist. Prof. Dr. Halit YETİŞİR The experiments were carried out between 2001 and 2002. In this study 8 open pollinated and 2 Fi hybrids were used as rootstocks. Falez Fi melon cultivar was used as scion in 2001. In the year of 2002, 3 open pollinated and 3 Fi hybrids and a melon cultivar were used as rootstocks but Falez Fi and Galia Fi C-8 melon cultivars were used as scion. The effects of rootstocks on yield, fruit quality and nutrient uptake were investigated. Also, in the studies of 2002 the effect of grafting on different rootstock plants on aroma compounds of Galia Fi C-8 melon was investigated. According to results of two years studies, Lagenaria type rootstocks, C.maxima and C.moschata were died after planted in greenhouse. L. cylinctrica and C. ficifolia were showed less affinity but Cucurbita hybrids, B.hispida and Kırkağaç 637 melon cultivar showed high affinity. The grafted plants without affinity problem (P 360, RS 841 and TZ 148) grown faster and had much more dry and fresh weights, stem and leaves than control plants. It was determined that grafted plants without affinity problem had between 135% to 148% more yield than control. In generaly, in quality analysis any sinificant difference was not found between control and grafted plants without affinity problem. Grafted plants had bigger fruit size than control. According to leaf analysis results, nutriant the grafted plants without affinity problem obsorbed to uptake more macro and micro nutriants than control plants except Mn and K. İn the study of 2002, aroma compounds in ripening fruits of Galia Fi C-8 melon were determined and 24 aroma compouns were identified by GS-MS. It was found that 2- Methylbuthy acetate, Hexyl acetate and Octyl acetate were the major compounds in Galia Fi C-8 melon cultivar.