Özgül çeki kuvvetine bazı toprak karakteristiklerinin etkisi
The Effect of some soil characteristics on specific draught force
  1. Tez No: 135768
  2. Yazar: SALİH ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAETTİN SABANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün atığı, organik madde, çeki kuvveti, nem içeriği, Tobacco waste, organic matter, draught force, moisture content II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz DOKTORA TEZİ OZGUL ÇEKİ KUVVETİNE BAZI TOPRAK KARAKTERİSTİKLERİNİN ETKİSİ SALİH ATA Y ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Yıl: 2003, Sayfa: 103 Jüri: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof. Dr. İ. Kurtuluş TUNÇER Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Bu çalışma, topraktaki organik madde miktarı, nem içeriği, hacimsel kütle ve koni indeksinin özgül çeki kuvvetine etkisinin belirlenmesi amacıyla Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama alanında 2001-2002 yuları arasında yürütülmüştür. Organik madde miktarını değiştirmek için, TEKEL'den sağlanan tütün atığı kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme deseni planına göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede, 3 farklı tütün atığı dozajı (0 ton/ha, 15 ton/ha ve 30 ton/ha) parsellere uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; tütün atığı uygulamasında en yüksek organik madde artışı, 30 ton/ha tütün atığının uygulandığı T2 uygulamasında elde edilmiş, bunu 15 ton/ha tütün atığının uygulandığı Tl uygulaması takip etmiştir. Sağlanan organik madde artışı ile ters orantılı olarak, çeki kuvvetlerinde düşmeler belirlenmiştir. Aynı şekilde koni indeksi ile çeki kuvveti arasında doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna karşın, arazi koşullarında kontrolü zor olan bir çok faktörden dolayı; nem içeriği ve hacimsel kütle parametreleri ile çeki kuvveti arasında kesin bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECT OF SOME SOIL CHARACTERISTICS ON SPECIFIC DRAUGHT FORCE SALD3ATAY DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINES INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Year: 2003, Pages: 103 Jury: Prof. Dr. Alaettin SABANCI Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof. Dr. İ. Kurtuluş TUNÇER Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN This study was carried out to determine the effects the soil organic matter amount, moisture content, bulk density and cone index on the specific draught force in the application field of Çukurova Agricultural Research Institute in Adana during 2001-2002 years. Organic matter content was changed by adding tobacco waste into soil. Three different dosage levels of tobacco waste (0 ton/ha, 15 ton/ha and 30 ton/ha) were applied around experiment field according to Completely Randomised Blocks design with three replications. According to the research results, the highest organic matter increase is obtained in 30ton/ha tobacco waste application (T2). It is followed by 25ton/ha tobacco waste application (Tl). Increase of the organic matter in the soil resulted in a decrease in draught force. Furthermore, it was found a linear relationship between cone index and draught force. But, because of uncontrollable field conditions, there is no definite relationship between moisture content, bulk density and draught force.