Güneydoğu Anadolu bölgesi koşullarında makarnalık buğday (Triticum turgidum ssp durum) çeşitlerinin bazı tarımsal ve kalite özellikleri ile stabilitesi üzerine araştırmalar
Studies on determination the adaptation ability of durum wheats (Triticum turgidum ssp durum) for some agronomic and quality traits in the Southeastern Anatolian conditions
  1. Tez No: 135774
  2. Yazar: HASAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makarnalık buğday, genotip x çevre, stabilite, kalite Özellikleri, Durum wheat, genotype x environment interaction, stability, quality traits n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
öz DOKTORA TEZİ GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KOŞULLARINDA MAKARNALIK BUĞDAY (Triticum turgidum ssp durum) ÇEŞİTLERİNİN BAZI TARIMSAL VE KALİTE ÖZELLİKLERİ İLE STABİLİTESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Yıl Jüri Hasan KILIÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLÎM DALI Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR 2003, Sayfa : 253. Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof Dr. İbrahim GENÇ Prof. Dr. Aydın AKKAYA Prof. Dr. Mustafe ÇÖLKESEN Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 1999/2000 ve 2000/2001 yetiştirme yıllarında farklı 4 lokasyonda kanılan denemelerde 14 yazlık makarnalık buğday genotipine ait bazı tarımsal ve kalite özelliklerinin genotip x çevre interaksiyonkrı ile birlikte stabilite parametrelerinin incelendiği bu çalışmada, çeşitlerin incelenen özelliklerinin deneme yerleri ve deneme yıllarından önemli derecede etkilendikleri ve genotiplerin ele alman özellikler yönünden farklı çevrelerde farklı uyum yetenekleri gösterdikleri tespit edilmiştir. İncelenen özelliklerde, tane verimi, camsüık, protein oranı, kuru öz oranı ve kul oranı üzerine çevresel faktörler genotiplerin ana etkisinden daha önemli bulunmuştur. Bununla birlikte başaklanma süresi, başaklanma-erme süresi, bitki boyu, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve SDS sedimentasyon değeri üzerine ise genotipik etkinin çevresel faktörlerden daha önemli olduğu tespit edilmiştir. Başaklanma süresi, başaklanma-erme süresi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, camsılık oranı ve SDS sedimentasyon değeri için denemelerin birden îâzla yer ve yılda yapılması; bitki boyu, başakta tane sayısı, başakta tene ağırlığı, kuru öz oranı ve tane verimi için denemelerde yıl sayısının azaltılıp lokasyon sayısının artırılması, tanede protein ve kül oranlan için ise denemelerde yer sayısının azaltılıp yıl sayısının artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS s*f\ ^*v» STUDIES ON DETERMINATION THE ADAPTATION ABILITY OF DURUM WHEATS (Triticum turgidum ssp durum) FOR SOME AGRONOMIC AND QUALITY TRAITS IN THE SOUTHEASTERN ANATOLIAN CONDITIONS Hasan KILIÇ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tacettin YA?BAS ANLAR Year : 2003, Pages, 253. Jury : Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Prof Dr, İbrahim GENÇ Prof. Dr. Aydın AKKAYA Prof Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Prof Dr. Ahmet Can ÜLGER Two experiments were carried out in the four different locations with 14 durum wheat genotypes in two successful seasons of 1999- 2000 and 2000-2001. In these experiments, when some agronomic and quality traits of genotypes were evaluated with the interactions of genotypes and environment, it was found that these investigated traits were affected differently by different locations and growing seasons indicating that the genotypes have different adaptation ability for the traits studied in different locations. The environment factors were more significant than main effects of genotypes on the grain yield, vitreousness, protein content, dry gluten content and ash rate. However, the genotypes effects were more significant than environment factors on heading and maturity, plant height, grain number per spike, grain weight per spike, weight of hectoliter, thousand grain weight and SDS sedimentation value It was concluded that for the period of heading and maturity, weight of hectoliter, thousand grain weight, vitreousness and SDS sedimentation value, experiments should be done in more than one location and year. The number of years might be reduced and the number of locations in experiments might be increased for plant height, grain number per spike, grain weight per spike, dry gluten content in grain and grain yield. The number of locations should be reduced and number of year in experiments should be increased for protein rate and ash rate