Robust statistical analysis based on the generalized T distribution families
Genelleştirilmiş T dağılımları ailesine dayalı istatistiksel analiz
  1. Tez No: 135776
  2. Yazar: ALİ İHSAN GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OLCAY ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: etki fonksiyonu, bozulma noktası, maksimum olabilirlik, regresyon, EM algoritması, influence function, breakdown point, maximum likelihood, regression, EM algorithm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada gözlemleri modellemede normal ve t dağılımına birer alternatif olarak tammlanmış normalden daha kalın, çarpık ve hatta çok modlu olabilen üç farklı genelleştirilmiş t dağılımının her birinin konum ve ölçek parametrelerinin maksimum olabilirlik tahmin edicilerinin parametre uzayında varlığı, tekliği ve dayanıklılık (robustness) özellikleri incelenmiştir. Bir genelleştirilmiş t dağılımı olan GT dağılımı için bulunan tahmin edicilerin kapalı formda olması nedeniyle kestirimlerin hesaplanması için sayısal yöntem olarak tekrar ağırlıklandırmalı en küçük kareler algoritması önerilmiş ve bu yöntemin EM algoritmasına denk olduğu gösterilmiştir. Son olarak regresyonda hata terimini modellemede GT dağılımının kullanılabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we consider three different forms of the generalized t distributions defined as the alternatives to the normal and the Student's t distributions in modeling data, which may have longer than normal tails, skewness, or multimodality. We investigate the existence, the uniqueness, and the robustness properties of the maximum likelihood estimators for the parameters of these distributions. We show that the maximum likelihood estimators for the parameters of the generalized t distributions can be alternative robust estimators for the location and scale estimates of a dataset. We also show that the likelihood estimating equations cannot be explicitly solved to obtain the estimates; a numerical computation method should be used to compute the estimates. To overcome the computation problem of the estimates we propose a simple iterative reweighting algorithm, and show that this algorithm is an EM algorithm. As the natural extension of the location and scale problem, the GT distribution is used as an alternative model for the error term in regression.