Türkiye'de sert çekirdekli meyve ağaçlarındaki Prunus necrotic ringspot virüsü (PNRSV)'nün moleküler tekniklerle tanımı ve izolatlar arasındaki farlılıkların belirlenmesi
Molecular detection and determination of isolate variability for Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV) of stonefruit trees in Turkey
- Tez No: 135777
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASİL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: PNRSV, PCR, klonlama, gen dizilimi, ırk ayrımı, PNRSV, PCR, cloning, sequencing, strain differentiation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, yerel (Türkiye) ve yabancı (ABD, İsrail, Macaristan) Prunus necrotic ringspot virüs (PNRSV) izolatlarının moleküler teknikler kullanarak teşhisinin yapılması ve izolatlar arasındaki farklılığın belirlenmesine yönelik yapılan araştırmalardan oluşmuştur. PNRSV'nin bitki dokusundan RT-PCR ile teşhisi; RT-PCR ürünlerinin klonlanarak nükleik asit dizilimlerinin saptanması, RFLP ve TCP analizlerini kullanarak izolatlar arasındaki farklılıkların genom düzeyinde ortaya konulması sağlanmıştır. Bu çalışmada yer alan Türk izolatlarının genel genomik gruplandırmada 2 ayrı grubun üyeleri olduğu saptanmıştır. Ayrıca, hastalığın RT-PCR ile tanımını rutin ve güvenilir bir şekilde yapabilecek bir sistem oturtulmuş olup sertifıkasyon ve karantina amaçlı yapılacak testlemelerde kullanılmak üzere önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some of the Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV) isolates from Turkey and the world (Israel, Hungary, USA) were studied for their detection and differentiation among isolates by using molecular techniques. The extraction of PNRSV from plant tissue and amplification of genom through RT-PCR for detection of the virus; cloning of RT-PCR products, sequencing, RFLP and TCP analysis were used in order to identify the differentiation among isolates. According to the analysis, the variability among isolates were made on the basis of genom structures. The isolates from Turkey in this study were classified for their molecular grouping for the first time and found the presence of 2 different groups. Detection of PNRSV by RT-PCR was recomended as the routine detection method for its sensitivity and the trustable resultings in the certification and quarantine programs.