Türkiye'de seçilmiş tarla bitkilerinin arz duyarlılıkları
Supply response of selected field crops in in Turkey
  1. Tez No: 135780
  2. Yazar: TUNA ALEMDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: arz duyarlılığı, fiyat analizleri, Supply response, price analysis II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE'DE SEÇİLMİŞ TARLA BİTKİLERİNİN ARZ DUYARLILIKLARI Tuna ALEMDAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Yıl: 2003, Sayfa:81 Jüri : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Yrd. Doç. Dr. Turan BİNİCİ Bu çalışmada Türkiye'de yetiştirilen bazı önemli tarla ürünlerinin arz duyarlılıkları incelenmiştir. Çalışmada ekiliş alam bağımlı değişken olarak alınmıştır. Açıklayıcı değişkenler olarak ise ümit edilen fiyat, gayri safi üretim değeri, rakip ve tamamlayıcı ürünlerle ilgili ekonomik değişkenler kullanılmıştır. Çalışmada ele alman tüm ürünlerin genelde ekonomik değişkenlere özelde ise gayri safi üretim değerine karşı duyarlı olduğu gözlenmiştir. Pazar için üretimi yapılan pamuk, kuru soğan, ihracatı yapılan mercimek, nohut gibi ürünlerin arz duyarlılıkları buğday, arpa, susam gibi geçimlik tarım yapılan ürünlerin arz duyarlılıklarından yüksek bulunmuştur. Pazar için üretilen patatesin arz duyarlılığı ise geçimlik tarım yapılan buğday ve arpanın duyarlılığından düşük bulunmuştur. Bu durum patatesin özel toprak istekleri ile pazarlama sorunlarına bağlanmıştır. Esneklikler genelde düşüktür. Bu durum tarımsal üretimin yapısının sadece fiyat politikaları ile değiştirilemeyeceğini göstermektedir. Bu nedenle tarımsal karar mercileri ileride fiyat politikalarının yam sıra fiyat dışı tedbirlere daha fazla ağırlık vermelidirler. Araştırma yatırımları, yüksek verimli türler, sulama gibi verim arttırıcı tedbirler ve kredi temininde kolaylık sağlanması gibi konular üzerinde durulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS SUPPLY RESPONSE OF SELECTED FIELD CROPS IN TURKEY Tuna ALEMDAR DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Year: 2003, Pages:81 Jury : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Yrd. Doç. Dr. Turan BÎNİCİ In this study, supply responses were investigated for some major field crops grown in Turkey. Acreage was considered as the dependent variable in the study. Expected prices, gross return and economic parameters related to competing and complementary crops were used as explanatory variables. It was observed that all the crops studied are responsive to changes in economic variables and gross return in particular. Responses of cash crops such as cotton and dry onions were found high compared to those of subsistence crops such as wheat and barley. Supply response of potatoes, a cash crop, was found lower even than that of subsistence crops such as wheat and barley. This was attributed to special soil requirements and marketing problems of potatoes. Elasticities are low in general. This indicates that the structure of agricultural production cannot be altered by price policies alone. Therefore agricultural policy makers should pay more attention to non-price policies in the future. Research investments, high yield varieties, yield increasing measures such as irrigation and credit supply facilities should be focused on.