Yerel alan ağlarında oluşan problemlerin tespiti için bir uzman sistem tasarımı
Design of an expert system for troubleshooting of local area network
  1. Tez No: 135786
  2. Yazar: RIDVAN SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Uzman Sistem Kabuklan, Sorun giderme, IstCLASS, Ağ problemleri, Expert Systems, Expert System Shells, Troubleshooting, IstCLASS, Network Problems
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YEREL ALAN AĞLARINDA OLUŞAN PROBLEMLERİN TESPİTİ İÇİN BİR UZMAN SİSTEM TASARIMI Rıdvan SARAÇOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Novruz ALLAHVERDİ 2002, 85 Sayfa Jüri : Prof.Dr. Novraz ALLAHVERDİ Bu çalışmada ilk olarak eğitim amaçlı Uzman Sistem kabuk programlarının kullanımı incelenmiştir. IstCLASS kabuk programının Uzman Sistemlerin eğitiminde kullanılması önerilmiş bu bağlamda laboratuar çalışmaları hazırlanmıştır. Bilgi paylaşımı, bağlantılılık ve bununla yakından ilişkili bilgisayar ağlarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada ikinci olarak bilgisayar ağında oluşan problemler üzerinde durulmuş, bu problemler için bir çözüm yöntemi olarak Uzman sistem önerilmiş ve Yerel Alan Ağlarında oluşan problemlerinin tespiti ve bunların çözüm önerileri için bir Uzman Sistem tasarlanmıştır. Uygulamada bir Uzman Sistem kabuğu olan IstCLASS kullanılmıştır. Öncelikle IstCLASS kabuğu tanıtılmış, özellikle bilgiyi sunum metodu, çıkarım mekanizması, kullanıcı arayüzü açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DESIGN OF AN EXPERT SYSTEM FOR TROUBLESHOOTING OF LOCAL AREA NETWORK Rıdvan SARAÇO?LU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Computer Systems Education Supervisor : ProfDr.Novruz ALLAHVERDİ 2002, 85 Page Jury : Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ In this study, first of all the usage of experts stystem shell's programmes has been investigated with the aim of education It is suggested for the IstCLASS shell's programme to be used in education and by this way laboratuary studies have been prepared. As the day passes, of sharing information, connectivity and close related field that called computer network are getting more and more important. In this study, as a second approxiamtion it is focused on the problems that can cause in computer networks. In order to solve this problem it is suggested and implemented an axpert system that is used in detection of the problems in Local Area networks. This expert system that is prepared in this study is not only detect the local area networks' problem but also offers solutions to this problems. During the implementation period, IstCLASS that is an expert system development shell is used. Firstly, IstCLASS shell is defined especially with respect to presentation of knowledge method, inference mechanism and the user interface aspects.