Güneybatı Anadolu bölgesi meyve sinekleri (Tephritidae, Diptera) faunası ve sistematiği üzerine araştırmalar
Studies of fauna and systematics of fruit flies (Tephritidae, Diptera) in the Southwest Anatolian region of Turkey
- Tez No: 135785
- Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tephritidae, Sistematik, Fauna, Güney Batı Anadolu, Türkiye
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma 1999 - 2001 yıllan arasında Güney Batı Anadolu Bölgesinden toplanan Tephritidae örneklerine dayanmaktadır. Araştırma bölgesinden Tephritidae familyasına ait 6 alt familya (Aciurinae, Dacinae, Myopitinae, Tephritinae, Terellinae ve Trypetinae) içerisinde 25 cinse ait 62 türün varlığı tespit edilmiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre Actinoptera cbscoidea (Fallen), Campiglossa producta (Loew), Chaetorellia carthami Stackelberg, C. loricata Rondani, Chaetostomella cylindrical (Robineau-Desvoidy), Euleia heraclei (Linneaus), Heringina guttata (Fallen), Myopites cypriacus Hering, Orellia punctata (Schrank), Orettia quadratula Loew, Oxyna flavipenms (Loew), Rhagoletis berberidis Jenny, Tephritis hyoscyami (Linneaus), T. nigricauda (Loew), T. sauteri Merz, T. seperata Rondani T. vespertina (Loew), Terellia lappae (Cederhjelm), T. rhapontici Merz, T. winthemi (Meigen), Urophora congrua Loew, U. phalolepidis Merz- White ve U. terebrans (Loew) türleri Türkiye Tephritidae faunası için yenidir. Bu çalışmada 23 türün ilave edilmesiyle Türkiye Tephritidae faunasında tür sayısı 94'e ulaşmıştır. Araştırma bölgesi için 44 tür yeni kayıt olup Güney Batı Anadolu Bölgesinde tür sayısı 68'e ulaşmıştır. Çalışma bölgesi içerisinde tespit edilen alt familya, cins ve türler için bölgesel teşhis anahtarlan hazırlanhııştır. Türlerin morfolojik tam karakterleri açıklanmış, kanat ve aculeus resimleri verilmiş, çalışma alam ve dünyadaki yayılışı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study comprises Tephritidae samples collected from the Southwest Anatolian Region during the years of 1999 - 2001. During the study, 62 species belonging to 25 genera, were recorded from 6 subfamilies (Aciurinae, Dacinae, Myopitinae, Tephritinae, Terellinae and Trypetinae) from the region. According to results; Actinoptera discoidea (Fallen), Campiglossa producta (Loew), Chaetorellia carthami Stackelbefg, C. loricata Rondani, Chaetostomella cylindrica (Robineau- Desvoidy), Euleia heraclei (Linneaus), Heringina guttata (Fallen), Myopites cypriaeus Hering, Orellia punctata (Schrank), Orettia quadratula Loew, Oxyna flavipennis (Loew), Rhagoletis berberidis Jermy, Tephritis hyoscyami (Linneaus), T. nigricauda (Loew), T. sauteri Merz, T. seperaia Rondani, T. vespertina (Loew), Tereltia lappae (Cederhjelm), T. rhapontici Merz, T. winthemi (Meigen), Urophora congrua Loew, U. phalolepictis Merz- White and U. terebrans (Loew) were found to be the first records for Tephritidae fauna of Turkey. Addition of these 23 species, the Turkish fauna of tephritid increased to 90 Among these 44 species are new record for the collection region, increasing the number of the species to 68 for Southwest Anatolian Region of Turkey. Identification keys for subfamilies, genera and species of the specimens collected specimens from the region were constructed. Morphological charecters of the species were presented together with the wings and aculeus illustrations. In addition, among these distribution of the species in the region and the world was stated.Key words : Tephritidae, Fauna, Systematic, Southwest Anatolian, Turkey.