Konya batı-güneybatısındaki ignimbiritlerin mineralojik petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Study of mineralogical petrographical and geochemical characteristics of ignimbrites of west-southwest of Konya
- Tez No: 135821
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: İgnimbirit, Erenkaya, Miyosen-Pliyosen, Ignimbrite, Erenkaya, Miocene-Pliocene
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
m ÖZET İnceleme alanı Konya ilinin yaklaşık 50 km batı-güneybatısında Erenkaya dolayında yaklaşık 110 km2 lik bir alanı kapsar. Sahadaki Üst Miyosen- Alt Pliyosen yaşlı volkanik birimlerdeki ignimbiritlerin, mineralojik-petrografik ve kimyasal özelliklerinin araştırılmasını amaçlayan bu çalışmada, ince kesitlerden ve analiz sonuçlarından tanımlama yapılmaya çalışılmıştır. İnceleme sahasında temelde Üst Triyas-Alt Jura yaşlı Kızılören formasyonu yer alır. Dolomit ve dolomitik kireçtaşı olan bu formasyonu Lorasdağı kireçtaşlan uyumlu olarak üzerler. Üst Kretase yaşlı Midostepe formasyonu yine uyumlu olarak Jura-Kretase çökellerini örter. Çörtlü birimler içeren bu formasyon üzerine Hatip Ofiyolitli Karışığı tektonik dokanakla gelir. Karışık üzerine uyumsuz bir şekilde Dilekçi grubuna ait Küçükmuhsine formasyonu ve Erenlerdağ volkanitleri gelir. Volkanikler tüf ve lav üyesi olarak ayırtlanmıştır. Bu birimlerin üzerine Üst Pliyosen-Kuvaterner yaşlı Topraklı formasyonu çökelleri uyumsuz olarak gelir. Sahada en genç çökeller olarak ise yamaç molozu ve alüvyonlar gözlenir. Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı volkanikler içerisinde ignimbiritler gözlenmiştir. İgnimbiritlerin arazi bulgularından, ince kesit gözlemlerinden ve XRD analiz sonuçlarından ignimbiritlerin özellikleri çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT Investigated district covers approximately 110 km2 area and situated surrounding areas of Erenkaya village, W-S W of Konya. In this study which aims to mineralogical-petrographical and chemical aspects of Upper Miocene-Lower Pliocene aged ignimbrites from the region, includes the description of the units based on the thin-sections and analysis results. Upper Triassic-Lower Jurassic aged Kızılören Formation present at the bottom level of the investigated area. Lorasdağ limestones overlies the Kızılören Formation comprising dolomite - dolomitize limestone. Upper Cretaceous aged Midostepe Formation covers conformably the Jurassic-Cretaceous sediments. Hatip ophiolithe melange tectonically overlies the Jurassic- Cretaceous sediments consisting of cherty-units. Küçükmuhsine Formation and Erenlerdağ volcanites belonging to Dilekçi Group, uncorfomably overlies the melange. Volcanites are subdivided to two members as tuff and lavas. Upper Pliocene-Quaternary aged Topraklı Formation unconformably covers the older units. The youngest units of the area are consists of alluvium and colluvium. Ignimbrites setting within the Upper Miocene-Lower Pliocene aged volcanites were described. The general features of the ignimbrites tried to present in the study on the basis of field observation, thin-sections and XRD analysis results.