Kalite, kalite maliyetleri ve hazır beton, çimento sanayiinde bir uygulama
Quality, quality costs and an application in ready mixed concrete and cement company
- Tez No: 135872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Quality, quality control, quality management, total quality management, quality system, quality costs, ISO 9000
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET KALİTE, KALİTE MALİYETLERİ VE HAZIR BETON, ÇİMENTO SANAYİİNDE BİR UYGULAMA Günümüzün zor ve gittikçe ağırlaşan rekabet koşullarında, mal ve hizmet üreten kuruluşların varlıklarını sürdürebilmeleri için kaliteye verdikleri önem gün geçtikçe artmaktadır. Firmaların sürekli gelişebilmeleri için, toplam kalite felsefesi ışığında etkin ve sürdürülebilir bir kalite sistemiyle beraber, kalitenin maliyet boyutunu da takip ederek uygulamaya bir an önce geçmelidirler. En özlü ve kabullenilmiş ifadesiyle“istenilen özelliklere uygunluk”olarak tanımlanan kalite konusunda son 40 yıl içerisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Nihai ürünler üzerinde yapılan“rutin muayeneler”olarak tanımlanan kalite kontrol kavramının da artık, kalitenin“üretim sürecinde yaratılabileceği”tezi ortaya çıkınca sistemde, kontrolden yönetime doğru bir süreç başlamıştır. Bu yeni süreçte kalitenin maliyet boyutu da son yıllarda önem kazanmıştır. Maliyetler mamulün üretimine geçmeden önce başlayıp, mamulün kullanım haline gelinceye kadar yapılan faaliyetlerden meydana gelmektedir. Zaten modern kalite anlayışında kalite maliyetlerinin esası müşteri ile başlayıp yine müşteri ile bitmektedir. Bu çalışmada hazır beton ve çimento sanayiinde, kalitenin maliyet boyutu ve işletmenin kalite performansının tayini ile ilgili örnek bir uygulama yapılmış, ayrıca literatür çalışmasında da kalite, kalite güvence, kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi, kalite maliyet türleri ve kalite sisteminin tanımlanması yapılmıştır. 2003, 90 sayfa Anahtar Kelimeler : Kalite, kalite kontrol, kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi, kalite sistemi, kalite maliyeti, ISO 9000.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT QUALITY, QUALITY COSTS AND AN APLICATION READY MIXED CONCRETE AND CEMENT COMPANY In today's competitive business environment, companies tend to give priority to quality in order to survive. Companies have to implement quality systems within the light of total quality philosophy for continous development. However cost of quality has to be taken into account while practising the system. Important improvements have been undertaken in quality aspect of business (where a well accepeted definition of 'quality' is 'fitness for purpose') during the last 40 years. Achieving quality through quality control of the final product has been shifted to creating quality during the process. An important dimension of this new approach has been cost of quality. Cost of quality starts by the costs that incure before the production and continues until the the product is ready for use. That is because modern quality approach starts with the customer and finishes with the customer. In this study, cost of quality and quality performance in a Ready Mixed Concrete and Cement Company have been analysed by undertaking literature review related with quality, quality assurance, quality management, total quality management, quality systems and their costs together with gathering the data from the company itself. 2003, 90 pages