Örtüaltı biber yetiştiriciliğinde sorun olan toprak kökenli patojen popülasyonlar üzerine solarizasyon, altlıkla karışık tavuk gübresi ve sakatatının etkilerinin belirlenmesi
Effects of soil solarization, chicken litter and viscera on populations of soilborne pathogens of pepper in the greenhouse
- Tez No: 135871
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞENER KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik kontrol, toprak solarizasyonu, altlıkla karışık tavuk gübresi, tavuk-balık sakatatı, biber, toprak kökenli patojenler, Biological control, soil solarization, chicken litter, viscera, pepper, soilborne pathogens
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET ÖRTÜ ALTI BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SORUN OLAN TOPRAK KÖKENLİ PATOJEN POPULASYONLAR ÜZERİNE SOLARİZASYON, ALTLIKLA KARIŞIK TAVUK GÜBRESİ VE SAKATATIN ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma, sera koşullarında altlıkla karışık tavuk gübresi, toprak solarizasyonu ve tavuk-balık sakatatının, tekli ve karışım halinde toprak kökenli patojenler, biber {Capsicum annuum) bitkisinin gelişim ve verimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toprak solarizasyonu, 43 günlük dönem (14 Temmuz- 26 Ağustos 2001) boyunca yarı seçici, düşük yoğunluklu, saydam polietilen örtüler kullanılarak sürdürülmüştür. Solarizasyon ile birlikte altlıkla karışık tavuk gübresi ve sakatat uygulamalarında 5,15 ve 25cm toprak derinliklerinde kaydedilen en yüksek sıcaklıklar, 54.5, 47.9 ve 41.7 °C olarak belirlenmiştir. Solarizasyon, tek başına ve tavuk-balık sakatatı ve altlıkla karışık tavuk gübresi ile karışım halinde biber verimini önemli ölçüde arttırmıştır. Bununla birlikte, biber bitkisinde Leveillula taurica' nm neden olduğu külleme hastalığı, serada tüm uygulamalarda, %85-90 hastalık oluşum düzeyi ile kaydedilmiştir. Toprak solarizasyonundan sonra, 5cm toprak derinliğinde F. oxysporum ve Trichoderma sp.' nin populasyon yoğunlukları düşük, Phytophthora sp. ve R. solanı' nin yüksek olarak bulunmuştur. 15cm toprak derinliğinde toprak solarizasyonu, altlıkla karışık tavuk gübresi ile karışık ve tekli uygulamalarda Pythium sp.' nin yoğunluğunda artışa ve R. solanı ' nin kinde azalmaya neden olmuştur. Solarizasyonun altlıkla karışık tavuk gübresi ile karışım halinde uygulamalarının R. solanı ve Phytophthora sp. üzerine etkililiği, sırasıyla %69.3 ve 70.3 ile en yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. 15cm toprak derinliğinde solarizasyon, tekli olarak R. solanı üzerine sadece kısmi bir kontrol sağlamıştır. Solarizasyon, 15cm toprak derinliğinde sakatat ile kombinasyon halinde F. oxysporum üzerinde %43.2 ile düşük bir etkiye sahip olmuştur. 25cm toprak derinliğinde solarizasyon tekli ve altlıkla karışık tavuk gübresi ile karışım halinde toprak kökenli patojenler üzerinde herhangi bir etki göstermezken, sakatat ile solarizasyon, F. oxysporum ve Phytophthora sp. üzerinde, sırasıyla %38.5 ve 9.4 ile bir azalışa neden olmuştur. 2003, 43 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT EFFECTS OF SOIL SOLARIZATION, CHICKEN LITTER AND VISCERA ON POPULATIONS OF SOILBORNE PATHOGENS OF PEPPER IN THE GREENHOUSE Greenhouse experiment was conducted to determine effects of commercial chicken litter, soil solarization, and fish-chicken viscera, alone or combined, on several soilborne pathogens and the growth and yield of pepper (Capsicum annuum). Soil solarization was performed during 43-day period (July 14 to August 26, 2001) using a photoselective, low-density, clear polyethylene sheets. Maximum temperatures recorded at depts of 5, 15 and 25cm were 54.5, 47.9 and 41.7 °C in solarization combined with chicken litter and viscera. Pepper yield was significantly increased by both solarization alone and combined with chicken-fish viscera and chicken litter. However, powdery mildew of pepper caused by Leveillula taurica was recorded in all treatments in the greenhouse, with 85-90% disease incidence. After soil solarization, population densities of F. oxysporum and Trichoderma sp. was low, and high of Phytophthora sp. and Rhizoctonia solani at depth of 5cm. Soil solarization alone and combined with chicken litter resulted in a increase in the density oîPythium sp. and decrease in those of/?, solani in depth of 15cm. The effectiveness of solarization combined with chicken litter on R. solani and Phytophthora sp. was highest with 69.3 and 70.3% at 5cm, respectively. Solarization alone gave only partial control on R. solani at 15cm. Solarization combined with viscera on F. oxysporum resulted in a low effect with 43.2% at 15cm. While solarization alone and combined with chicken litter no showed any effect on soilborne pathogens at 25cm, solarization with viscera on F. oxysporum and Phytophthora sp. resulted in a decrease with 38.5 and 9.4%, respectively. 2003, Pages 43