Toprak başlangıç nem içeriğinin infiltrasyon hızı ve eşitlikleri üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of soil initial moisture content to infiltration rate and equation
  1. Tez No: 135876
  2. Yazar: ÖZLEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMET ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: infîltrasyon, Toprak Nem İçeriği, İnfiltrasyon Hızı, infiltration, Soil Moisture Content, infiltration Rate
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET TOPRAK BAŞLANGIÇ NEM İÇERİĞİNİN İNFİLTRASYON HIZI VE EŞİTLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Araştırma, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Telkaliş Araştırma ve Uygulama Çiftliği arazisinde yürütülmüştür. Bu çalışma, farklı toprak nemlerinde yapılan infîltrasyon testlerinin infiltrasyon tavrını ve eşitliklerini ne ölçüde etkilediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İnfîltrasyon ölçümlerinde tıkalı karık yöntemi kuUamlmışür. Her nem düzeyindeki test parseli 6 yinelemeli olarak düzenlenmiştir. İnfiltrasyon ölçümlerinden elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Toprak profüindeki nem içeriği gravimetrik yöntemle saptanmıştır. Araştırmada %22.0 ile %34.7 arasında değişen farklı toprak nem düzeyleri yaratılmıştır. Nem düzeyleri % 22.0, % 24.8, % 29.5, % 34.5 ve % 34.7'dir. Test sonuçlarının homojenlik ve uyum eksikliği analizleri sonucunda bütün nem düzeylerinde regresyonun % 1 düzeyinde önemli olduğu, uyum eksikliğinin ise önemli olmadığı görülmüştür. İnfiltrasyon hızlarına etki eden faktörlerin istatistiksel analiz sonucunda da toprak başlangıç nem içeriğinin infiltrasyon hızına etkisi istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.Aynca, %22.0, %24.8 ve %29.5 (Grup A) nem dÜ2»ylerinin infiltrasyon hızına etkisi aynı bulunmuştur. Diğer grup B' nin (nem düzeyleri %34.7 ve %34.5) infiltrasyon hızına etkisi aynı fakat diğer gruptan farklı bulunmuştur. 2003, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFECT OF SOIL INITIAL MOISTURE CONTENT TO INFILTRATION RATE AND EQUATION This research was carried out on Telkaliş Research and Application farm MKÜ Agricultural Faculty. The main purpose of this study was to determine the effect of different soil initial moisture content on infiltration rate and equations. In the research is used Blocked furrow infiltrometer method. Every test plot with different moisture level was repeatedly tested six times. Data obtained from infiltration measurement evaluated statistically. The moisture content is determined by gravimetric method in soil profile. Different moisture levels was created between range of 22 % and 34.7 % in the soil moisture level. The moisture levels were 22.0 %, 24.8 %, 29.5 %, 34.5 % and 34.7 %. In the result of homogeneous and lack of fit analysis, regression is 1 % level important and lack of fit is not important in all moisture levels. The result of statistical analysis on the factor that effects in infiltration rate, is that the effect of soil initial moisture content to infiltration rate is important statistically. Group A, moisture level in 22.0 %, 24.8 % and 29.5 % have the same effect on infiltration rate. Other group B, (moisture level in 34.7 % and 34.5 %) have the same effect on infiltration rate but have different effects from group A. 2003, 76 page