Mikroyapı ve bileşimleri farklı çeliklerin değişik türlerde torna kalemleriyle işlenmesinde kalem ömrünün ve yüzey kalitesinin araştırılması
Investigation of surface quality and cutting tool life for different composition of steel and microstructure
- Tez No: 135877
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER SAVAŞ DOĞANTAN, PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroyapı, ısıl işlem, aşınma davranışları, application areas, heat treatments, wear behavior
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET MİKROYAPI VE BİLEŞİMLERİ FARKLI ÇELİKLERİN DEĞİŞİK TÜRDE TORNA KALEMLERİYLE İŞLENMESİNDE KALEM ÖMRÜNÜN VE YÜZEY KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Günümüzde endüstrinin her kolunda yüksek hız ve kaliteli üretim, bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Bilindiği gibi işçilik, makine amortismanları ve yan giderler üreticiyi dayanma zamanı en yüksek olan takımları kullanmaya zorlamaktadır. Bu sebeple üstün nitelikli kesici takımların kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Aşınma, endüstride kullanılan makine ve düzeneklerde sık sık karşılaşılan önemli bir problemdir. Makinelerin maliyetinin ucuz olması yanında kullanma ömrünün de uzun olması tercih edilir. Bunun için de sürekli laboratuvar çalışmaları ile makine parçalarının ömrü arttırılmaya çalışılmaktadır. Kesici takım çelikleri içerisinde hava çeliklerinin oldukça önemli bir yeri vardır. Bu nedenle hava çelikleri endüstride geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aşınmaya karşı dayanıklılık, yüksek sertlik, tokluk ve kaliteli yüzey elde edilmesinde hava çelikleri diğer kesici takımlara göre daha iyi bir performans gösterir. Tez olarak sunulan bu çalışmada takım çeliklerinin genel özellikleri ve aşınma davranışları geniş olarak anlatılmış ve deneyde kullanılan numunelerin kimyasal bileşimleri, mikro yapı özellikleri, ısıl işlemi (normalize) ve yüzey pürüzlülük değerleri incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda numunelerin ısıl işlem özellikleri, aşınma davranışları, nıelalografik yapıları, çentik darbe dayanımı, çekme dayanımı, yüzey pürüzlülük değerleri ve kesici takımların aşınma davranışları tespit edilmiş ve sonuçlar tartışılıp irdelenmiştir. 2003, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT INVESTIGATION OF SURFACE QUALITY AND CUTTING TOOL LIFE FOR DIFFEREN T COM POSH ION OF STEEL AND MICRO STRUCTURE Quality and fast production play an important role in every industry fields in recent years. Workmanship, amortizing of machinery and several expenditures, force the producers to use tools having longer life. Because of this reason, the use of high quality work steel becomes a necessity. Wearing of consonants of machinery and other equipments is an importent and frequently encountered problem. A longer service life for mechanical components is also required in addition to their more economical production various investigations are therefore carried out to increase the service life of the components. High speed steels (HSS) have a really significant importance in the cutting tool steels. For this reason high speed steels have very large application in the industrial field. High speed steels have better performance from the other cutting tools for getting better wearing resistance, high hardness, toughness and surface quality. In this study submitted as thesis, cutting tool steels general specifications and wearing behavior explained in detail. Also chemical analysis, macrostructure, heat treatment (normalizing), notch impact strength, tensile strength, surface roughness have been examined for the samples used in the experiment. Cutting tools wearing behaviors are determined with this experiments, their lesull discussed and examined. 2003, 88 pages