Mavi yengeç (Callinectes sapidus R., 1896) ve kum yengeci (Portunus pelagicus L., 1758)'nin İskenderun Körfezi'ndeki dağılımları
Blue crab (Callinectes sapidus R., 1896) and sand crab (Portunus pelagicus L., 1758) distribution in the İskenderun Bay
- Tez No: 135882
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN AKYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mavi Yengeç, Callinectes sapidus, Kum Yengeci, Portunus pelagicus, Cinsryet oram, Boy dağılımları, İskenderun Körfezi, Blue crab, CalUnectes sapidus, Sand crab, Portunus pelagicus, Sex ratio, Lenght distribution, iskenderun Bay
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Ill ÖZET MAVİ YENGEÇ (Callinectes sapidus R" 1896) VE KÜM YENGECİ (Portunuspelagîcus (L., 1758))'NİN İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDEKİ DAĞILIMLARI Bu çalışma ile İskenderun Körfezi'nden Temmuz 2002 - Haziran 2003 tarihleri arasında elde edilen örnekler incelenerek Atlantik kökenli Mavi Yengeç {Callinectes sapidus RATHBUN, 1896) ve İndo-pasifîk kökenli Kum Yengeci (Portunıts pelagicus LINNAEUS, 1758)'nin boy dağılımları, erkek - dişi oranlan ve bölgelere göre ilişkileri belirlenmiştir. Toplam 467 birey (139 adet Mavi Yengeç ve 328 adet Kum Yengeci) incelenmiştir. İskenderun Körfezi'ndeki Kum Yengeci populasyonunda %58 ile erkeklerin baskın olduğu, dişi bireylerin ortalama uzun karapas genişlikleri 119,9±2,8mm genişliğinde, erkek bireylerin ortalama 104,9±2,lmm uzun karapas genişliğinde oldukları belirlenmiştir. Mavi Yengeç populasyonunda ise yaklaşık olarak populasyonun % 69'unu dişi bireylerin oluşturduğu ve ortalama uzun karapas genişliği I48,9±2,5mm, % 31 'ini oluşturan erkek bireylerin ise ortalama 123,3±3,4mm uzun karapas genişliğinde oldukları belirlenmiştir. 2003, 42 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BLUE CRAB (CalUnectes sapidus R, 1896) AND SAND CRAB (Portunus pelagicus (L., 1758) DISTRIBUTION IN THE İSKENDERUN BAY Atlantic originated blue crab (CalUnectes sapidus RATHBUN, 1896) and sand crab (Portunus pelagicus LINNAEUS, 1758) originated from Endo-pacific were observed in iskenderun Bay between July 2002 and June 2003. The study based on the comparison of lenght distribution, sex ratio of crabs obtained from different stations. Total 467 individual (139 blue crab and 328 sand crab) were examined. The male Population 58% of sand crab has been determined to be dominant, and the avarage width of long carapas of female was found to be 119.9±2.8mm while the carapas width for male was 104.9±2.1mm in avarage, the case seems to be contrast for blue crab. Female Population is dominant with 69% represantatwn and the avarage width of long carapas of them found to be I48.9±2.5mm. Whereas the avarage width of long carapas was 123,3±3.4mm for males which represent 31% of the total Population. 2003,42 paper