Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Telkaliş İşletmesi arazisinin yüzey sulama kriterlerinin belirlenmesi
The Determination of irrigation criteria of the Telkaliş Management land for Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University
- Tez No: 135881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMET ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, border sulama, tava sulama, kank sulama, Irrigation, border irrigation, basin irrigation, furrow irrigation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TELKALİŞ İŞLETMESİ ARAZİSİNİN YÜZEY SULAMA KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Telkaliş İşletmesi arazisinin sulama kriterlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Arazide Reyhanlı ve Yılanlı Serisi topraklarında çalışılmıştır. İnfiltrasyon testleri yapılarak USDA-SCS yöntemine ilişkin amprik katsayılar hesaplanmıştır. Tava, uzun tava ve karık yöntemlerinin arazi testleri yapılmıştır. USDA-SCS ve arazi testleri sonucu elde edilen veriler yardımıyla maksimum akış uzunlukları hesaplanmıştır. Arazi testleri ve model sonucu elde edilen maksimum akış uzunlukları kıyaslanarak farklar bulunmuştur, USDA-SCS yöntemine göre 3 farklı debide, 4 farkh uygulanabilir su miktarında ve 2 farkh toprak serisinde tava için 47 - 269 m arasında uzunluklar bulunmuştur. Arazide yapılan testlerde uzun tava yöntemi için maksimum uzunluk 15 - 158 m USDA-SCS yöntemine göre ise 58 - 292 m arasında değer elde edilmiştir. Sabit debili karık için 68 - 212 m, değişken debili karıkta 75 - 238 m, kapalı karıkta ise 87 ~ 190 m arasında maksimum kank uzunlukları saptanmıştır. Arazi testlerinde ise karık uzunlukları 6 ile 267 m arasında değişmiştir. 2003, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE DETERMINATION OF IRRIGATION CRITERIA OF THE TELKALİŞ MANAGEMENT LAND FOR AGRICULTURAL FACULTY OF MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY This research is done because of the determination of irrigation criteria of Telkaliş management land of Mustafa Kemal University. It is worked in Reyhanlı and Yılanlı soil series. The empirical coeffients, which belongs to the techniques of USDA-SCS, are estimated by doing the infiltration tests. The land tests are done of the basin, border and furrow methods. The maximum flowing lengths are calculated with the data which obtained with the results of the USDA-SCS and land tests. The differences are founded by comparing with the maximum flowing lengths that obtained the results of the model and the land tests. According to the techniques of USDA-SCS, basin lengths are determined between 47 and 269 m. These values are consisted of two different soil series and 4 different water quantities, in 3 different flows. In the tests which are done in the land, border lengths are obtained between 15 and 158 m. According to the USDA-SCS tecniques also the maximum length of border is between 58 and 292 m. Maximum forrow lengths are founded between 87 and 190 m in closed furrow, 68 and 212 m in constant flow furrow, 75 and 238 m in cutback flow furrow. The furrow lengths are changed between 6 and 267 m in land tests. 2003, 61 page