Demir çelik sanayiinde hammaddeden kütük aşamasına kadar üretimin optimizasyonu
Optimization of steel production process from raw material to billet in steel industry
- Tez No: 135883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik üretimi, proses optimizasyonu, kritik proses analizi, üretim sistemi optimizasyonu, Steel production, process optimisation, critical process analysis, plant optimisation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ill ÖZET DEMİR ÇELİK SANAYİİNDE HAMMADDEDEN KÜTÜK AŞAMASINA KADAR ÜRETİMİN OPTİMİZASYONU Bu çalışma ile amaçlanan öncelikle bir demir çelik üretim merkezinin üretim aşamalarının yanı sıra, üretim sisteminin detaylı incelemesini gerçekleştirmek ve üretim sisteminin performansının arttınlmasına yönelik araştırmaların yapılmasıdır. Ardından da, elde edilecek sonuçlara göre, yapılacak düzenlemeler, maliyetleri ve söz konusu düzenleme ile elde edilecek üretim artışlarının belirlenmesidir. Bu sayede, sisteme büyük yatırımlar yapılmaksızın üretim kapasitesinin arttırılması ve üretim maliyetinin aşağı çekilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle, iç ve dış pazarlarda daha yüksek rekabet gücü elde edilerek, işletmenin karlılığının artırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, yapılacak çalışmada özellikle incelenmesi gereken kısımlar üretimde hayati işlevleri yerine getiren kısımlar olacağından ilk aşamada bu kısımların belirlenmesi gerekmektedir. Bu kısımların kapasite artımının yapılmasına yönelik çalışmada yapılacak işlemler gruplara ayrılırken yatırım miktarları esas alınmıştır. Bu çerçevede, Öncelikle düşük yatırım gerektiren düzenlemeler, ardından orta ve yüksek seviyede yatırım gerektiren işlemlere yer verilmiştir. Dolayısı ile, sistemin kapasite sinin artırılmasında üç aşama olarak, kısa, orta ve uzun vadede çözümler değerlendirilmiştir. Kısa vadeli çözümler özellikle sistemde fazla yatırım gerektirmeyen basit düzenlemeler üzerine olacağından bu grup altında incelenecekler daha çok sistemin organizasyon planlamasından kaynaklanan sorunlara yönelik çözüm çalışmaları şeklinde ele alınmıştır. Orta vadeli yatırım ve geliştirme programlarında basit yapısal değişiklikler ele alınacağından bu gruptaki düzenleme çalışmaları üretim hattı üzerinde belirlenen bazı elemanların güncel teknolojik seviyeye çekilmesi şeklinde değerlendirilmiştir. Uzun vadede gerçekleştirilmesi teklif edilecek olan çalışmalar ise, üretim hattında ciddi yapısal değişiklikleri ele alacak şekilde planlanmıştır. 2003, 73 Sayfa.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT OPTIMISATION OF STEEL PRODUCTION PROCESS FROM RAW MATRIAL TO BILLET IN STEEL INDUSTRY The aim of the presented work is to study a steel production plant, to analyze the production stages of a steel manufacturing line, and to examine the system for performance optimization. The obtained results are then used in determination of changes in configuration, related cost analysis and increase in production capacity. By doing this, increase in production capacity and reduction in manufacturing costs are targeted while without actually making high investments into the manufacturing system. This would increase the profitability of the plant and improve the company's share in the competitive international market. In the first stage of the system analysis, the critical stages of the manufacturing processes are determined. In the analysis for process optimization of these stages, the required investment level is taken into account. In this framework, priority is given to the low investment requiring optimization tasks followed by medium and high range investment requiring tasks. Therefore, the improvements related to the process optimization process is considered for short term, mid term and long term requiring low, mid and high investments, respectively. The short term investments and related process optimization works are considered as simple optimization works that are mainly system resources re organization related studies. Because the mid term investments and related mid range optimizations tasks involve updating some critical part of the production system that requires updating the old technology with the current ones. The long term optimization works are considered as substantial modifications to the overall process that considers changes at all levels. 2003, 73 Pages.