Atık su arıtma tesisleri ve kullanılan teknolojilerin analizi
The Waste water refining facilities and analysis of used technologies
  1. Tez No: 135886
  2. Yazar: ALİ KARGIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN BALTACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu. fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma, wastewater, physical refining, chemical refining, biological refining
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
VII ÖZET ATIKSU ARITMA TESİSLERİ VE KULLANILAN TEKNOLOJİLERİN ANALİZİ Arıtma tesislerinde kullanılacak olan arıtma yöntemi atıksuyun cinsine, atıksuyun karakterizasyonuna, atıksuyun miktarına ve arıtma tesisinin kurulacağı yere göre tespit edilir. Evsel nitelikli atıksular için genellikle Biyolojik Arıtma Yöntemleri kullanılır. Biyolojik Arıtma Yöntemi ; herhangi bir kimyasal madde kullanmaksızın atıksu içerisinde yetiştirilecek olan mikroorganizmalar sayesinde, kirliliğe sebebiyet veren maddelerin bertarafına dayanan bir arıtma şeklidir. Endüstriyel nitelikli atıksularda ise ; Fiziksel. Kimyasal veya Biyolojik Arıtma Yöntemleri a\- *yrı veya birlikte kullanılabilir. Fiziksel Arıtma Yöntemi herhangi bir kimyasal madde kullanmaksızın veya biyolojik aktivite olmaksızın gerçekleştirilir. Kimyasal Arıtma Yöntemi ise kirliliğe yol açan maddelerin atıksuya atılan kimyasal maddeler ile reaksiyona girerek bertaraf edilmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Atıksu arıtımında temel hedef, atıksuyun deşarj edildiği ortamlarda halk sağlığına ve ekolojik dengeye olabilecek menfi etkilerin en az düzeye indirilmesidir. Atuksu arıtımında; askıdaki katı maddelerin uzaklaştırılması, zararlı ağır metal ve zehirli bileşiklerin uzaklaştırılması, biyolojik olarak parçalanabilen organik maddelerin uzaklaştırılması, alıcı ortam durumuna bağlı olarak azot v- fosforun uzaklaştırılması ile patojenik organizmaların yok edilmesi gerçekleşen temel aşamalardır. Atıksu parametrelerinden hangisinin ne derecede atılacağı, kanunlar ve yönetmeliklerle tespit olunmaktadır. Alıcı ortamların kirlilik özümseme kapasitelerine bağlı olarak belirlenen deşarj standartları ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilmektedir. Bir akarsuya yapılacak deşarj ile bir deniz ortamına veya bir göl ortamına yapılacak deşarj kriterleri değişik olmaktadır. Arıtılmış sular, eğer sulama suyu olarak kullanılacaksa, sulama suyu standartlarına göre arıtım kademelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Endüstriyel atıksular için evsel atıksulara göre tamamen farklı standartlar kullanılmaktadır. Türk Çevre Kanunu'nun“Su Kirliliğinin. Kontrolü”Yönetmeliğinde toplam nüfusa bağlı olarak değişik arıtma metotları için evsel atıksu deşarj standartları belirtilmiştir. Aynı yönetmelikte endüstriler için ve deniz ortamına yapılacak atıksu deşarjları için de standartlar yer almaktadır. Bu tezin 5 nci bölümünde 100.000 kişilik bir kentin, öngörülen atıksu özelliklerine göre yukarıda belirtilen parametreler de dikkate alınarak, kullanılacak ekipmanların kapasite ve boyut hesapları yer almıştır. 2003. 153 sayfa
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT THE WASTEWATER REFINING FACILITIES AND ANALYSIS OF USED TECNOLOGIES The refining method which will be used in clarifying plants is determined in accordance with the type of wastewater, characteristic of wastewater, amount of wastewater and the place in which the plant will be established. For the wastewaters from houses, generally biological refining methods are used.biological refining method is a type of refinement which is based on the elimination of materials, which causes pollution, by means of wastewater whithout using any chemical material. In industrial kind of wastewaters, physical, chemical or biological refining methods are used seperately or together. Physical refining method is realized without using any chemical material or biological activity. Chemical refining method is a method which is based on elimination of materials, which causes pollution, through the reaction of which with the chemical materials which is mixed in wastewater. The main aim in the refinement of wastewater is to minimize the negative effects which may influence the ecologic balance and public health in the areas in which the wastewater is discharged. Removal of suspended solid materials, harmfull heavy metals and toxic compounds, organic materials which can be decomposed biologically, nitrogen and phospor depending on the condition of receiver environment and the eradication of pathojenic organisms are the main processes which are realized in the refinement of wastewater. In which level the removal of which parameters of wastewater is determined in accordance whith rules and regulations. Discharging standarts which is determined based on the pollution digesting capacity of receiver environments are different from country to country. Discharging criterias for a river and sea environment or a lake are different. If refined waters will be used as irrigation water, the refining steps should be determined in accordance whith the irrigation water standarts. For industrial wastewaters completely different standarts are used compare to the wastewaters from houses. In the“Control of Water Pollution”regulation of Turkish Environment Law, discharging standarts of wastewaters from houses for various refining methods depending on total population are stated. In the same regulation, the standards for discharging of wastewaters into sea environment for industries take place. For a city which has 100.000 residents, with respect to foreseen properties of wastewater and taking into account the parameters determined above, calculations of capacity and size of the equipment to be used are explained in part 5 in this thesis. 2003, 153 pages