Gölbaşı Gölü'nde (Hatay) bulunan Clarias gariepinus Burchell, 1822 (karabalık)'ın büyüme ve üreme özellikleri
Aspects of growth and reproduction of Clarias gariepinus Burchell, 1822 (African cattfish) in the Gölbaşı Gölü (Hatay)
  1. Tez No: 135885
  2. Yazar: GÜLNAZ NARİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Glorias gariepinus, karabalık, Kırıkhan Gölbaşı Gölü, Büyüme, Üreme, Clarias gariepinus, African catfish, Lake of Gölbaşı, Kırıkhan, growth, reproduction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
m ÖZET GÖLBAŞI GÖLÜ'NDE (HATAY) BULUNAN CLARİAS GARİEPİNUS BURCHELL, 1822 (KARABALDQ'IN BÜYÜME VE ÜREME ÖZELLİKLERİ Bu araştırmada boy dağılımı 12.8 ile 50.4 cm arasında değişmiştir. Boy-Ağırlık ilişkisindeki b değerleri erkek ve dişiler için sırasıyla 2.906 ve 2.987 olarak hesaplanmış olup, izometrik büyüme tespit edilmiştir. Örneklerin yaşı 0-4 arasında dağılım göstermiştir. Von Bertalanfly büyüme parametreleri erkek ve dişiler için sırasıyla ; Loo=64.85-56.98 cm, K=0.187-0.227 l/yıl, t0=-1.72 ve -1.70 yıl olarak hesaplanmıştır. Büyümelerin ilk yaşlarda daha hızlı olduğu belirlenmiştir. Yumurta verimliliği ile toplam boy ve ağırlık arasında doğrusal ilişki bulunmuştur. Mart'tan Temmuz'a kadar üremenin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Yumurta verimi 13640 - 26154 adet/dişi olarak bulunmuştur. İlk cinsi olgunluk boyu erkeklerde 27.46 dişilerde ise 28.75 cm olarak hesaplanmıştır. 2003,62 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ASPECTS OF GROWTH AND REPRODUCTION OF CLARİAS GARİEPİNUS BURCHELL, 1822 (AFRICAN CATFISH) IN THE GÖLBAŞI GÖLÜ (HATAY) In this study, total length were between 12.8 and 50.4 cm. The length-weight relationship was described for males (a=0.0097, b=2.906) and females (a=0.0075, b=2.987), showed no significant difference from izemtric growth, von Bertalanffy's Growth Parameters were calculated as Loo= 64.85 cm, K=0.187, to=-1.72 for males and U=56.98 cm, K=0.227, to=-1.70 for females. It was determinated that growth was faster at earlier age. Linear correlation between fecundity-total length and total weight. Reproductive activity of Clarias gariepinus in the Gölbaşı Lake took place between March and July. Fecundity found between 13640 - 26154 eggs/ female. First maturity lengths (Lm) were calculated as 27.46 cm for males and 28.75 cm for females. 2003, 62 sayfa