Farklı ölçülendirme yaklaşımları kullanılarak bağımsız fotovoltaik enerji sistem tasarımı: Performans-maliyet optimizasyonu
Design of autonomous photovoltaic energy systems using different sizing scenarios: Performance-cost optimization
- Tez No: 135888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ NACİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş ışınımı, Güneş enerjisi, Güneşlenme süresi, Fotovoltaik, Güneş pili, İnvertör, Türkiye, Yenilenebilir Enerji
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET FARKLI ÖLÇÜLENDİRME YAKLAŞIMLARI KULLANARAK BAĞIMSIZ FOTOVOLTAİK ENERJİ SlSTEM TASARIMI: PERFORMANS-MALİYET OPTİMİZASYONU Türkiye'nin en önemli problemlerinin başında enerji gelmektedir. Enerjinin de en önemli problemlerinin başında çevre ile uyumsuzluk ve sonlanabilirlik gelmektedir. Bu sorunlardan dolayı temiz ve sürekli olan enerji kaynaklarına birinci öncelikli ihtiyaç duyulmaktadır. Güneş, dünyada bulunan tüm enerji kaynaklarına dolaylı veya dolaysız bir şekilde temel oluşturmaktadır. Bu temel kaynaktan enerji üretiminde en üst seviyede yararlanmak üretilen enerjiye hem çevre uyumu, hem de süreklilik getirecektir. Yapılan bu çalışmada Meteoroloji Genel Müdürlüğünce ölçümü yapılmış Ankara ilimizin güneş ışınım değerleriyle şebekeden bağımsız model evdeki elektrik enerjisi ihtiyacımn, fotovoltaik pillerle üretilen elektrik enerjisi ile karşılanması tasarlanmış, ayrıca üretilen elektrik enerjisinin maliyet analizi yapılarak ihracatla kazandığı gelirin tamamına yakınını petrol ithali için harcayan ülkemize alternatif enerji kaynağı olabilirliği aranmıştır. 2003, 153 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT DESING OF AUTONOMOUS PHOTOVOLTAIC ENERGY SYSTEMS USING. DIFFERENT SIZING SCENARIOS: PERFORMANCE-COST OPTIMISATION The energy problem is öne of the most forecoming problems of the Turkey.The unsuitablity with environment and finitivity are the most autstanding problems of the energy also. Because of these problems the need for clean and continuous energy sources, has a priority. The sun, forms a fundemental to all Kinds of energy types that exist in the Earth, directly and indirectly. The utilization of this main source at the maximum Level will bring both environmental suitability and finitivity to the energy produced. In this study, the need of electrical energy in the Network Independent Model House has been decieded by obtaining from the fotovoltaic cells, with the solar radiation values of the city Ankara which are measured by Meteorology General Directorate and furthermore by calculating the cost analyse of the produced electrical energy, the possibility of being an alternative energy source for our country which spents nearly all of the income that earned by exportation, for petrol importation. 2003, 153 Page Key Woords: Solar radiation, Solar Energy, Day light Time, Fotovoltaic, Solar Cell, inverter, Turkey, Renewable energy.