Yeni sentezlenen sulfonamit ve sulfomat türevi maddelerin antimikrobiyal etkilerinin araştırılması
A Research on antimicrobial activity of some new synthesized sulfonamide derivatives
- Tez No: 135983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT ÖZKANCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sulfonamit, Sulfamat, Antimikrobiyal Aktivite, Sulfonamide, Sulfemate, Antimicrobial Activity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
YENİ SENTEZLENEN SULFONAMİT VE SULFAMAT TÜREVİ MADDELERİN ANTİMİKROBİYAL ETKİLERİNİN ARAŞTRILMASI ÖZET Bu çalışmada, yeni sentezlenmiş olan 7 adet sulfonamit ve 9 adet sulfamat türevi maddenin 5 gram. (-), 4 gram (+) bakteri, bir maya ve bir küf e karşı antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesinde disk difüzyon metodu kullanılmıştır. Kullanılan kimyasal bileşiklerin hepsi DMSO'da çözündürülmüş ve farklı konsantrasyonlarda antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Sonuç olarak elde edilen inhibisyon zon değerleri ve maddelere bağlanmış olan substituentlerin a sabitleri kullanılarak Hammett grafikleri çizilmiş ve değerlendirilmiştir. Sulfonamit türevi maddelerin genel itibariyle gram pozitif bakterilere, bu grup bakteriler içinden ise daha çok Nocardia farcinica ve Nocardia asteroides'e etkili olduğu görülmüştür. Sulfonamit türevi maddelerde gram negatif bakterilere, Candida albicans' a. ve Aspergillus niger'e karşı dikkate değer inhibisyon zonu oluşmamıştır. Bazı sulfamat türevi maddelerde de, gram pozitiflere karşı sulfonamitlerde olduğu gibi dikkate değer inhibisyon zonları oluşmuştur. Gram negatif bakterilere olan etkisi sulfonamit türevi maddelerden fazladır. Sulfamat türevi maddelerden iki tanesinde Candida albicans ve Aspergillus niger'e karşı dikkate değer inhibisyon zonlan oluşmuştur. Hammett grafiklerinin değerlendirilmesine göre elektron çekici substituentler varlığında, sulfonamitlerin etkinliğinin arttığı gözlenmiştir. Konsantrasyon arttıkça zon çapında bir. artışın olduğu fakat bu artışın dikkate değer bir artış olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SOME NEW SYNTHESIZED SULFONAMIDE AND SULFAMATE DERIVATIVES ABSTRACT In this study antimicrobial activity of newly synthesized 7 sulfonamide and 9 sulfamate derivative compounds were determined against 5 gram (-), 4 gram (+), bacteria, a yeast and a mould. Antimicrobial activity was tested by disc diffusion method. All used chemical compounds were dissolved in DMSO and then antimicrobial activity of new chemicals were tested at different concentrations. Subsequently obtained inhibition zones were evaluated and clarified according to substituents a values by using Hammett graphs method. As regard to results, sulfonamide derivative compounds were found to be effective on gram (+) bacteria especially on Nocardia farcinica and Nocardia asteroides. On the contrasy, the same compounds did not lead to any inhibitions on gram (-) bacteria, Candida albicans and Aspergillus niger. Some sulfamates were also tested. Some of which also result in an inhibition of gram (+) bacteria. The sulfonate dervatives have more inhibitory effect on gram (-) bacteria than sulfonamide derivatives. Two sulfamate derivative compounds showed remarkable inhibition on Candida albicans and Aspergillus niger. When the sulfonamide compounds had an electron withdrawing substituent, their inhibition was increased. In addition, in the case of increasing the concentration of derivative compounds led to an increase in inhibition zones but that was not significant changes.