Etlik piliç rasyonlarında soya küspesi yerine kolza küspesinin kullanılabilirliği ile enzimin performansa etkileri
Possibility of using rapeseed meal in place of soybean meal and effects on enzyme on performance in broiler diets
- Tez No: 135986
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, soya küspesi, kolza küspesi, enzim, performans, karkas özellikleri, Broilers, soybean meal, rapeseed meal, enzyme, performance, carcass traits
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
in ETLİK PİLİÇ RASYONLARINDA SOYA KÜSPESİ YERİNE KOLZA KÜSPESİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ İLE ENZİMİN PERFORMANSA ETKİLERİ ÖZET Araştırmada 875 adet karışık cinsiyette günlük yaştaki Ross 308 etlik civcivleri kullanılmıştır. Araştırma 1-4. haftaları kapsayan büyütme dönemi (%23 HP, 3100 kcal/kg ME) ve 5-6. haftaları kapsayan bitirme dönemi (%21 HP, 3200 kcal/kg ME) olmak üzere 2 dönem halinde yürütülmüştür. Araştırmada 10 farklı rasyon kullanılmıştır. Kontrol rasyonunda bitkisel protein ek yemi olarak soya küspesi (SK) kullanılmıştır, ikinci rasyonda kontrole ilaveten enzim kullanılmıştır. Diğer karmalarda sırasıyla SK'nın sağladığı proteinin %25, 50, 75 ve 100'ünü sağlayacak oranında kolza küspesi (KK) enzirnli ve enzimsiz olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) bakımından rasyonlar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur (P0.05). Enzim ilavesiyle CA ve CAA bakımından rasyonlar arasmda önemli farklılıklar gözlenirken, YT, YYO ve karkas özellikleri bakımından rasyonlar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Etlik piliçlerde büyütme ve bitirme döneminde dikkate alınan kriterler bakımından SK yerine %25 oranında KK ikame edilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV POSSIBILITY OF USING RAPESEED MEAL IN PLACE OF SOYBEAN MEAL AND EFFECTS OF ENZYME ON PERFORMANCE IN BROILER DIETS ABSTRACT A total of 875 day-old mixed Ross-308 broiler chicks were used in this study. This study was conducted as two stages: a growth period included 1-4. weeks (%23 CP, 3100 kcal/kg ME) and finishing period included 5-6. weeks (%21 CP, 3200 kcal/kg ME). In the study 10 different rations were used. Soybean meal (SBM) was used as vegetable protein supplement in control ration. In the second ration enzyme was used in addition to control ration. In the other rations rapeseed meal (RM) supplying 25, 50, 75 and 100% of protein content provided by soybean meal with and without enzyme were used. At the end of this research, it was determined that, live weight (LW), live weight gain (LWG), feed consumption (FC) and feed efficiency ratio (FER) were statically significant among the rations (P0.05). While with the enzyme supplementation there were significant differences among rations in terms of LWs and LWGs, the differences in terms of FCs, FCRs and carcass traits were found as insignificant. The results of this research, showed that in broilers RM can be used in place of SBM at % 25 level with respect to criterions which were taken into account.