Orta Karadeniz bölgesinde yayılış gösteren Lamiaceae familyasına ait bazı türler üzerinde morfolojik, anatomik ve karyolojik bir araştırma
A Morphological, anatomical and karyological investigation on some species of Lamiaceae family distributed in Central Black Sea region
- Tez No: 135998
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Morfoloji, Anatomi, Karyoloji, Lamiaceae, Morphology, Anatomy, Karyology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Orta Karadeniz Bölgesinde Yayılış Gösteren Lamîaceae Familyası Ait Bazı Türler Üzerinde Morfolojik, Anatomik ve Karyolojik Bir Araştırma ÖZET Bu çalışmada, Orta Karadeniz Bölgesinin bazı yörelerinde yayılış gösteren ikisi endemik (W. orientalis ve S. dichotoma ) olan Lamiaceae familyasına ait dört türün (Wiedemannia orientalis Fisch&Mey., Wiedemannia multifida L, Sideritis dichotoma Huter, Lycopus europaeus L. ) morfolojik, anatomik ve karyolojik özellikleri araştırıldı. Türlerin dış morfolojik özellikleri belirlenerek Türkiye Florasındaki bulgularla karşılaştırılmış ve ilave bilgiler elde edilmiştir. Koralla şekilleri ve brakte yapıları, türlerin teşhisinde etkili olmuştur. Anatomik incelemeler sırasında, türlerin iç morfolojileri ile ilgili benzerlikler tespit edilmiştir. Türler Lamiaceae familyasının genel anatomik yapısını yansıtmaktadır. Bununla birlikte özellikle türlerin petiyol yapılarında farklılıklar belirlenmiştir. Gövde, yaprak, yaprak sapından alınan enine kesitlerde örtü ve salgı tüyleri belirlenerek, bunların türlere göre sayı ve şekil bakımından farklılıkları ortaya konulmuştur. Wiedemannia orientalis'de salgı tüyüne rastlanmamıştır. Türlerin karyolojik incelemeler ile kromozom sayıları belirlenmiştir. Buna göre W. orientalis'ın 2n=14, W. multifida'nm 2n=12, S. dichotoma'nm 2n=26 kromozom sayısına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 A Morphological, Anatomical and Karyological Investigation on Some Species of Lamiaceae Family Distributed in Central Black Sea Region ABSTRACT In this study, four species of Lamiaceae family (Wiedemannia orientalis Fisch&Mey., Wiedemannia multifida L, Sideritis dichotoma Huter, Lycopus europaeus L), two of them being endemic (W. orientalis and S. dichotoma) distributing in the central part of the Black Sea region have been investigated, morphologically, anatomically and karyologically.The outher morphological properties of species were determined and compared with Flora of Turkey and further information has been obtained Some interesting properties about inner morphology have been identifed by anatomical investigation. Species reflects the general anatomical structure of Lamiaceae family. Furthermore, some differences were determined especially in petiol structure. Surface and glandularhairs have examined in the^cross section from stem, leaf, petiol and variations in shape and cells numbers have been evaluated. There were not any glandular hairs on Wiedemannia orientalis. The chromosome numbers of species have been determined by karyological investigation. In conclusion, chromosome numbers were found to be as 2n=14 in W. orientalis, 2n=12 in W. multifida, 2n=26 in S. dichotoma.