Orta ve Batı Karadeniz bölgesi'nde yayılış gösteren bazı salvia L., (Lamiaceae) türleri üzerinde morfolojik, anatomik ve karyolojik bir araştırma
A Morphological, anatomical and karyological investigation on some salvia L., (Lamiaceae) species distributed in Central and Western Black Sea
- Tez No: 105776
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLCAN ŞENEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salvia L, Morfoloji, Anatomi, Karyoloji, Salvia L, Morphology, Anatomy, Karyology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Orta ve Batı Karadeniz Bölgesinde Yayılış Gösteren Bazı Salvia L. (Lamiaceae) Türleri Üzerinde Morfolojik, Anatomik ve Karyolojik Bir Araştırma ÖZET Bu çalışmada Salvia L. cinsine ait altı tür (Salvia bracteata Banks& Sol., Salvia aethiopis L, S. ceratophylla L, S. verticillata L subsp verticillata,, S. verticillata L. subsp. amasiaca Freyn&Bomm., Salvia cyanescens Boiss.& Bal.) morfolojik, anatomik ve karyolojik bakımdan incelenmiştir. Türlerin dış morfolojik özellikleri belirlenerek Türkiye Florasındaki bulgularla karşılaştırılmış ve ilave bilgiler elde edilmiştir. Ayrıca türlerin vejetatif ve generatif organlarının iç morfolojik özellikleri de incelenerek aralarındaki farklılıklar ortaya konulmuştur. Anatomik incelemelerde türlerin iç yapılarında büyük oranda benzerlikler olduğu ancak özellikle petiyol anatomileri ve yaprak yapılarında farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Taban yapraklı türlerin petiyollerinin taban yapraklı olmayan türlerden farklı olduğu tespit edilmiştir. Türlerin gövde, yaprak, yaprak sapı, çiçek ve çiçek sapından alınan kesitlerde örtü ve salgı tüyleri belirlenerek taban, sap ve baş hücre sayılarına göre gruplandırılmıştır. Karyolojik incelemelerde ise türlerin kromozom sayı ve morfolojileri belirlenerek, karyotipleri çıkarılmıştır. Buna göre Salvia aethiopis 2n=22, Salvia ceratophylla ve Salvia cyanescens 2n=18, Sa/w'a verticillata subsp. verticillata 2n=32, Salvia verticillata subsp. amas/aca'nın ise 2n=16 kromozom sayısına sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A Morphological, Anatomical and Karyological Investigation on Some Salvia L. (Lamiaceae) Species Distributed in Central and Western Black Sea ABSTRACT in this study, six species of Salvia genus (Salvia bracteata Banks& Sol., Salvia aethiopis L, S. ceratophylla L, S. verticillata L. subsp verticillata, S. verticillata L subsp. amasiaca Freyn&Bornm., Salvia cyanescens Boiss.& Bal.) have been investigated morphologically, anatomically and karyologically. Outher morphological properties of species have been determined, and the results have been compared with Flora of Turkey. Inner morphological properties of vegetative and generative organs in species have been also investigated and thus the differences among species have been observed. In anatomical studies, it has been established that big similarities have been present in inner structure of species, but some differences have been determined especially in petiole anatomy and leaf structures. It was determined that the petioles of the species with basal leaf were different from the one's with basal leafless. Surface and glandular hairs have been determined in the cross sections from stem, leaf, petiole, flower and pedicel, and these hairs have been grouped according to the numbers of basal, stalk and top cells. In karyological studies; the chromosome numbers and morphology of species have been observed. Chromosome number of species were counted as 2n=22 (S. aethiopis), 2n=18 (S. ceratophylla, S. cyanescens), 2n= 32 (S. verticillata subsp. verticillata), 2n= 1 6 (S. verticillata subsp. amasiaca).