Kahramanmaraş koşullarında bazı bezelye (Pisum sativum L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerinin tesbiti üzerine bir araştırma
Determination of the most adaptable pea (Pisum sativum L.) varieties for Kahramanmaraş by using conditions yield and yield components
- Tez No: 136202
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Verim, Bakla Ağırlığı, Pisum sativum, pea, yield, pod weight, pisum sativum
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma 2002 yılında K.S.Ü. Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Alanında yürütülmüştür. Denemede Tarım Bakanlığınca tescili yapılan; Carina, Progresna No. 9, Utrillo, Jof, Bolero, Television, Dual ve Spring bezelye çeşitlerinin verim ve verim özellikleri değerlendirilerek, Kahramanmaraş koşullarına en uygun olan çeşit veya çeşitlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, 4 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre her çeşit 40x5 cm' lik ekim sıklığında, 6 sıralı olmak üzere, 5 m uzunluğunda 10 m lik parsellere ekilmiştir. Yetiştirme dönemi esnasında bitkilerde gelişme durumu ve karakteristik özelliklerin belirlenmesi amacıyla, çıkış süresi, çiçek açma süresi, çiçeklenme periyodu, ilk baklanın görülmesine kadar geçen süre, hasat süresi, bitki boyu, gövde kalınlığı, kardeş sayısı, dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla boyu, bakla eni, kuru bitki ağırlığı, kuru sap verimi, 1000 tane ağırlığı, ortalama bir kuru baklanın ağırlığı, baklada ortalama tane sayısı, ortalama kuru tane ağırlığı, kuru tane verimi, bitki başına ortalama kuru bakla sayısı, tanenin baklaya oranı (taneleme oranı), tanenin sapa oranı, bitki başına ortalama kuru bakla ağırlığı, bitki başına ortalama kuru tane sayısı, parsel başına kuru bitki ağırlığı, dekara ortalama kuru tane veriminin hesaplanması gibi konularda bir takım gözlemler yapılmış ve toplam 25 kriter incelenerek yöremiz koşullarına en uygun çeşit veya çeşitler belirlenmiştir. Sonuç olarak; K.Maraş koşullarında denemede kullandığımız çeşitler arasında en fazla kuru tane verimi Progresna No.9 (1335 kg/da), Bolero (1218 kg/da), Dual (1095 kg/da), ve Jof (977,3 kg/da) çeşitlerinde olmuştur. Çeşitler arasında en fazla sap verimi Bolero (1595 kg/da), Television (1363,3 kg/da) ve Jof (1363 kg/da)' da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Experiment was conducted at K.S.Ü, Faculty of Agriculture, Department of field Crops' experimental area in 2002. Yield and yield components of carina, Progresna No. 9, Utrillo, Jof, Bolero, Television, Dual and Spring, certified by ministri of Agriculture, were investigated and selection of the best adapted cultivars was aimed. Experiment was conducted as 4 replication in randomized block desing. The varieties planted on 10 m2 plots having 6 row, 5 m long each and 40x5 cm spacing. During growing period the phenological chareteristics determined are time to germinate time to flower lasting of flowering period, time to appearance of first pod, time to harvest, plant height, thickness of stem, number of tiller, number of branches, plant stem height to firt pod, length of pod, wideness of pod, dry matter weight, dry stem weight 1000 seed weight, everage weight of a pod, average number of sad in a pod, average dry seed weight, dry seed yield number of dry pod per plant, ratio of seed to pod, ratio of seed to stem, average weight of dry pod per plant, number of dry seed per plant, dry weight of plant per plot, average dry seed yield per dekar. Total 25 paremeters were investigated and the most suitable varretis were determined for aur region As result, Progresna No. 9 (1335kg/da), Boero (1218 kg/da), Dual (1095 kg/da), and Jof (977,3 kg/da), gave the highest dry seed weight. Bolero (1595 kg/da), Television (1363,3 kg/da), and Jof (1363 kg/da) gave the highest dry stem yield.