Kahramanmaraş koşullarında yüksek gerilimli elektrik akımı ile şoklamanın beş pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinde önemli tarımsal ve teknolojik özellikler üzerine etkisi
Effect of shocking with high voltage electrical current on important agronomical and technological properties of five cotton (Gossypium hirsutum L.) cultivars under Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 136201
  2. Yazar: MEHTAP ERAYMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gossypium hirsutum L, şokîama, elektrik akımı, verim ve verim unsurları, erkencilik, lif teknolojik özellikleri. IV, Cotton, Gossypium hirsutum L, shocking, electrical current, yield and yield components, earSiness, fiber technological properties. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETH. Mehtap ERAYMAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA YÜKSEK GERİLİMLİ ELEKTRİK AKIMI İLE ŞOKLAMANIN BEŞ PAMUK (Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİDİNDE ÖNEMLİ TARIMSAL VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ Hatice Mehtap ERAYMAN DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Lale EFE Yıl : 2003, Sayfa: 43 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Lale EFE : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV 2001-2002 yıllarında Kahramanmaraş koşullarında yürütülen bu çalışmada, yüksek gerilimli elektrik akımıyla şoklamanın, beş pamuk çeşidinin, verim ve verim unsurları, erkencilik ile bazı lif teknolojik özellikleri üzerine stimülatif etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Faktöriyel tertipte tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamak olarak yürütülen çalışmada, GossypoIsüz-86, GW-Goîda, SG-125, GW-Tex ve Maraş-92 (Gossypium hirsutum L.) çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada, bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitkideki koza sayısı, koza kütlü ağırlığı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, erkencilik oranı, kütlü verimi, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti ve lif elastikiyeti incelenmiştir. Elde edilen iki yıllık veriler, SPSS istatistik paket programı kullanılarak hem ayrı ayrı, hem de iki yıl birlikte varyans analizine tabi tutulmuştur. Ortalamaların karşılaştırılmasında Duncan çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, pamuk tohumlarını ekimden önce yüksek gerilimli elektrik akımı ile (30 KV/30 sn) şoklamanın kütlü pamuk verimi üzerine olumlu stimülatif etkide bulunduğu ve kullanılan çeşide ve toprağa bağlı olarak kütlü pamuk verimini arttırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, şoklama uygulamasının önemli lif teknolojik IIIÖZETH. Mehtap ERAYMAN özellikleri üzerine az da olsa olumlu bir stiraülatif etkisinin bulunduğu ve bu özellikleri bir miktar iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTH. Mehtap ERAYMAN INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT EFFECT OF SHOCKING WITH HIGH VOLTAGE ELECTRICAL CURRENT ON IMPORTANT AGRONOMICAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF FIVE COTTON (Gossypium hirsutum L.) CULTIVARS UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS H. Mehtap ERAYMAN Supervisor: Asist Prof. Dr. Lale EFE Year : 2003, Page: 43 Jury : Asist. Prof. Dr. Lale EFE : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV In this study carried out in 2001-2002 under Kahramanmaraş conditions it was aimed at determining of stimulative effect of shocking with high voltage electrical current on yield and yield components, earliness and some fiber technological properties of five cotton cultivars. In study established according to factorial randomized block design with three replications, varieties of Glandless-86, GW- Goida, SG-125, GW-Tex and Maraş-92 (Gossypium hirsutum L.) were used as material. Plant height, monopodia number, sympodia number, boll number per plant, seed cotton weight per boll, ginning outturn, 100 seed weight, earliness percentage, seed cotton yield, fiber length, fiber fineness, fiber strength and elongation were investigated in this study. Obtained two year's data were analysed using SPSS statistical package both one by one years and combined years. Means were compared according to Duncan's multiple comparison test. As a result, it was determined that shocking of cotton seeds before sowing with high voltage electrical current (30 KV/30 sec.) has had a positive stimulative effect on seed cotton yield and that shocking treatment has increased seed cotton yield VABSTRACTH. MefataB ERAYMAN depending on variety and soil. Furthermore, it can be said that shocking treatment has had a little positive stimulative effect on important fiber technological properties.