Kumaşır gölü (Kahramanmaraş)'nün bazı ekolojik özellikleri
Some ecological aspects of lake Kumaşır (Kahramanmaraş)
- Tez No: 136231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kumaşır Golü, Bentik Fauna, Kahramanmaraş. II, Kumaşır Lake, Benthic Fauna, Kahramanmaraş. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
QZET Halil Ibrahim VEZIROGLU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KUMAŞIR GÖLÜ(K. MARAŞ)'NUN BAZI EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ HALİL IBRAHIM VEZIROGLU Danışman : Yrd. Doç. Dr. Cemil KARA Yıl: 2003, Sayfa:35 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Cemil KARA Prof. Dr. Cengiz BAHADIROĞLU Yrd. Doç. Dr. Ahmet ALP Bu çalışma ile Kumaşır Gölü(Kahramanmaraş)'nün bentik faunasının tür kompozisyonu ile aylara ve mevsimlere göre kalitatif ve kantitatif dağılımları, hakkında bilgi yerilmektedir. Bunun için golde 3 değişik istasyondan Nisan 2002 - Mart 2003 tarihleri arasında aylık olarak bentik örnekler alındı. Söz konusu bu çalışma Kumaşır Gölü'nde bentik fauna üzerine yapılan ilk bilimsel çalışma niteliği taşımaktadır. Golün bentik faunasının 8 hayvan grubu, Mollusca, Crustacea, Annelida, Oligochaeta, Odonata, Hemiptera, Coleoptera, Ephemeroptera ve bunlara ait 13 tür tarafından oluşturulduğu saptandı. Bentik faunanın birey sayısı/m2 olarak yıllık ortalama değeri 693,1 olarak bulunmuştur. Bunun % 57,7'si Mollusca, % i 1,1 'i Crustacea, % 20,7'si Annelida, % 8,0'ı Odonata, % 2,6'sı oranında diğer bentik organizma grupları tarafından oluşturulmaktadır. Bentik faunanın yaş ağırlığı yıllık ortalama olarak 404,61 g/m2 olarak bulunmuştur. Bunun % 95,25'ini Mollusca, % 0,62'sini Crustacea, % 2,39'unu Annelida, % 1,09'unu Odonata ve % 0,65'ini diğer bentik omurgasızlar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Halil Ibrahim VEZİRO?LU UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT SOME ECOLOGICAL ASPECTS OF LAKE KUMAŞIR(KAHRAMANMARAŞ) HALİL IBRAHIM VEZIROGLU Supervisor : Assist. Prof. Dr. Cemil KARA Year: 2003, Pages:35 Jury : Assist. Prof. Dr. Cemil KARA Prof. Dr. Cengiz BAHADIRO?LU Assist. Prof. Dr. Ahmet ALP The qualitative and quantitative aspects of benthic fauna of Lake Kumaşır (K.Maraş) were studied along with monthly and seasonal changes. Benthic samples were taken monthly April 2002 and March 2003. This study is the first investigation about benthic fauna in Kumaşır Lake. It was determined benthic fauna of the lake consist of eight animal groups; Mollusca, Crustacea, Annelida, Oligochaeta, Odonata, Hemiptera, Coleoptera, Ephemeroptera and 13 species of these. It was found that the annuel mean value of benthic fauna as the animal number per m2 was 693,1» Of these 57,7 % were Mollusca, 11,1 % were Crustacea, 20,7 % were Annelida and 2,6 % were Other benthic invertebratas. It was found that the annuel mean value of benthic fauna as fresh weith per m2 was 404,61 g. Of these Mollusca were 95,25 %, Crustacea were 0,62 %, Annelida were 1,09 % and other benthic invertebrates were 0,65 %.