Elazığ ili arıcılık işletmelerinin yapısal analizi
Structure analysis of commercial bee breeding in Elazığ
- Tez No: 136232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL YENİNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bal Üretimi, Arıcılar, Elazığ Bölgesi ve Yapısı, Honey Productions, Beekeepers, Elazığ Region and Structure VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZETismail SEVEN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ELAZIĞ İLİ ARICILIK İŞLETMELERİNİN YAPISAL ANALİZİ ismail SEVEN DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Halil YENİNAR Yıl: 2003, Sayfa: 115 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Halil YENİNAR (Başkan) : Doç. Dr. Aykut GÜL : Yrd. Doç. Dr. Cuma AKBAY Bu araştırma, Elazığ arıcılığının genel yapısını, potansiyelini ve bazı önemli özelliklerini araştırmak için planlanmıştır. Ayrıca, bal arısı ürünleri, hastalıkları ve arıcıların temel problemleri belirlenmiştir. Arıcılık hakkında açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan anket formu hazırlanmıştır. Toplam 218 anket formu Elazığ'daki arıcılarla yüz yüze görüşerek doldurulmuştur. Elazığ'daki arıcıların % 33.5'inin 42-51 yaşta olduğu, % 34.4'ünün lise mezunu olduğu, % 63.1 'inin 1-10 yıllık deneyimi olduğu ve % 4'ünün arıcılık kooperatiflerine üye olduğu tespit edilmiştir. Genellikle arıcıların üretimde aile iş gücünden yararlanmadıkları ortaya çıkmıştır. Elazığ'da ki arıcıların büyük çoğunluğu Kafkas arısını tanımakta ve tercih etmektedirler. Her iki yılda bir ana arı değiştirmelerine (%45,2) rağmen ana an temininde problemler yaşamaktadırlar. Arıcılar genel olarak bal arısı hastalıklarını tanıyabildiklerini ve Varroa, Amerikan Yavru Çürüğü, Arı Kuşu ve Nosema gibi hastalıkların ortaya çıktığını bildirmişlerdir. Hastalıkların tedavisinde en fazla sırasıyla Rulamit-VA, Varroacide, Vamitrat-VA ve Kenaz kullanmaktadırlar. Arıcıların büyük çoğunluğu dışarıda kışlatma yapmayı tercih etmektedirler. Onlar, kış kayıplarının hastalık ve parazitten kaynaklandığını bildirmişlerdir. Arıcıların % 50'sinin sabit arıcılık yaptığı belirlenmiştir. IVÖZETismail SEVEN %72,9'unun temel petek kullandığı, % 43,1'nin kovan ve çerçeveyi arıcılık malzemeleri satan yerlerden temin ettikleri, % 73,9'unun çam kerestesi kullandıkları ve %83,9'unun kovanlarını kullanabildiği sürece değiştirmedikleri belirlenmiştir. Elazığ'daki en fazla arıcılık ürünlerinin sırasıyla bal (% 99,5), bal mumu (% 36,2), arı (34,4), polen (10,1), ana arı (% 8,7), an sütü (% 6,4) ve propolis (% 5) olduğu belirlenmiştir. Pazarlama, Elazığ arıcılarının en önemli problemlerinden biridir. Üreticiler aracı kuruluşların olmamasından dolayı pazarlamada problemler yaşamaktadırlar. Arıcıların ortalama bal üretimi koloni başına 15-20 kg olarak belirlenmiştir Üreticilerin % 84.9 'unun balı direk olarak tüketiciye pazarladığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda petek balın süzme bala oranla daha fazla pazarlandığı görülmüştür. Bu çalışmada arıcılıkla ilgili belirlenen problemler çözümlendiği zaman, arıcılık hem ülke ekonomisi hem de bölge insanları için daha yararlı olacaktır. Problemlerin çözümünde en önemli faktör üreticilerin arıcılıkla ilgili eğitimdir. Ancak eğitimle birlikte daha bilinçli üretim yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIsmail SEVEN KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE MSc THESIS ABSTRACT STRUCTURE ANALYSIS OF COMMERCIAL BEE BREEDING IN ELAZI? Ismail SEVEN Supervisor: Asist. Prof. Dr. Halil YENINAR Year: 2003, Pages: 115 Jury : Asist. Prof. Dr. Halil YENINAR (Chairman) : Assoc. Prof. Dr. Aykut GUL : Asist. Prof. Dr. Cuma AKBAY In this study, Elazığ beekeeping general structure, potential and their some important characteristics was investigated. Also honeybee products, honeybee diseases and main problems of beekeepers were examined. A questionnaire form, including open and closed categorical questions, was performed. A total number of 218 questionnaire forms were filled at the face to face meeting with Elazığ beekeepers. It was found that beekeepers were between 42 and 51 years old (33.5 %), 34.4 % the high school graduated, 63.1 % practicing beekeeping for 1-10 years and 4 % of them members of beekeeping cooperatives. The questionnaire results show that beekeepers are not using their family labour in the bee breading. Majority of Elazığ beekeepers is prefers Kafkas bee which they know it. Although some of beekeepers (45.2 %) change the queen bee in every two years, they have problems in queen bee ensuring. Generally, they can be identified of honeybee diseases and they informed that it was appeared of Varroa, American foolbrood, Nerops apiaster and Nosema diseases, respectively. Rulamit-VA, Varroacide, Vamitrat-VA Kenaz were the most used in treatment of diseases, respectively. The majority of beekeepers is prefer wintering abilities of honeybee outside. They informed that the winter lost was due to disease and parasite. It was determined that half of the beekeepers are stay in the same region during the entire year. VIABSTRACTIsmail SEVEN It was found that 72,9% of beekeepers used main honeycomb; 43,1 % ensured hive and frame from bee equipments sellers; 88,5 % preferred wood hive; 73,9 % used pine lumber; 83,9 % not changed as long as beekeepers could use their hive. It was determined that the most beekeeping products in Elazığ is honey (99,5 %), beeswaks (36,2 %), bee ( 34,4 %), pollen(10,l %), queen bee ( 8,7 %), royal jelly (6,4 %) and propolis (5 %). Marketing is the one of the most important problems of beekeepers in Elazığ. Producers have problems in marketing due to not be a intermediary establishment. The average honey production of the beekeepers was determined between 15 and 20 kg/colony. It was observed that 84.9 % honey production was marketed to the consumers directly. It was also noticed that honeycomb was marketed more than centrifuged honey. If beekeeping problems that determined in this study was answered, beekeeping will become more beneficial for consumers, beekeepers and economy development of the country. The education producers is the most important factor in solution of problems. Solely, conscious production can be made with education.