Bazı insektisitlerin Kahramanmaraş yöresinde en çok rastlanılan faydalı böcekler üzerine olan etkilerinin laboratuvar koşullarında araştırılması
A Study on the effects of some pesticides under laboratory conditions to the most commonly encountered beneficial insects in Kahramanmaraş region
  1. Tez No: 136230
  2. Yazar: KORAY DALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN ÖZSİSLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İnsektisit, toksisite, C. septempunctata, A. uzbekistanicus, N. punctatus, beslenme davranışı, konukçu arama davranışı, Insecticides, toxicity, C. septempunctata, A. uzbekistanicus, N. punctatus, foraging behaviour, host searching behaviour VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET.Korav DALCI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET BAZI INSEKTISITLERIN KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDE EN ÇOK RASTLANILAN FAYDALI BÖCEKLER ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİNLABORATUVAR KOŞULLARINDA ARAŞTIRILMASIKORAY DALCI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tülin ÖZSİSLİ Yıl: 2003 Sayfa : 46 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Tülin ÖZSİSLİ Doç. Dr. Cengiz KAZAK Yrd. Doç. Dr. A. Arda ISDXBER Bu çalışmada 7 adet insektisitin (cypermethrin, fenvalerate, diazinon, pymetrozine, pyriproxyfen, diflubenzuron ve B. thruringiensis var. kurstaki) Coccinella septempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae), Aphidius uzbekistanicus Luzhetzki (Hymenoptera: Aphidiidae) ve Nabis punctatus Costa (Hemiptera: Nabidae)'a karşı toksisiteleri laboratuvar koşullarında belirlenmiştir. Ayrıca insektisitlerin C. septempunctata ve A. uzbekistanicus' 'un dişi bireylerinin besin ve konukçu arama davranışları üzerine etkileri ortaya konmuştur. Cypermethrin, fenvalerate ve diazinonun değişik dozlarının kalıntı depozitlerinin C. septempunctata 4. dönem larvaları ve dişi bireyleri ile A. uzbekistanicus ve N. punctatus dişi bireyleri üzerinde önemli oranda yan etki yaptıkları saptanmıştır. İnsektisitlerin denemede kullanılan dozlarında 2-6 saat sonra % 100 ölüm oranlarına ulaşılmıştır. Pymetrozine aktif maddesinin kalıntı depozitlerinde C. septempunctata ve A. uzbekistanicus dişi bireylerinde 6 saat sonra sırası ile % 80 ve 100 oranında ölüm olmuştur. Pyriproxyfen, diflubenzuron ve B. thuringiensis 'in uygulanan tüm dozlarının kalıntı depozitleri avcı ve parazito idlerde ölüme neden olmamıştır. Diazinonun C. septempunctata 4. dönem larvaları ve A. uzbekistanicus dişi bireyleri üzerinde sırası ile LD50 değerleri 344.6 ve 59.2 ult/lt ve LD90 değerleri ise IVÖZETKorav DALCI 675.0 ve 123.8 ult/lt olmuş ve en yüksek toksik etkiyi yapmıştır. Cypermethrin C. septempunctata ve N. punctatus dişi bireyleri üzerinde yüksek toksik etki yapmış ve cypermethrinin sırası ile LD50 değerleri 734.4, 634.4 ult/lt ve LD90 değerleri ise 1616.0 ve 1037.5 ult/lt olmuştur. Ayrıca A. uzbekistanicus dişi bireyleri pimetrozine aktif maddesinden de etkilenmiş ve bu maddenin bireyler üzerindeki LD50 ve LD90 değerleri sırası ile 2.0 ve 2.5 gr/lt olmuştur. Cypermethrin ve diazinon aktif maddelerinin kalıntı depozitleri C. septempunctata ve A uzbekistanicus' 'un avını ya da konukçusunu arama davranışlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Cypermethrin uygulandığında avcının gezinme süresi azalırken duraklama süresi artmıştır. Diazinonda ise gezinme süresi artmış ve duraklama süresi azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT;KoravDALCI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION MSc THESIS ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECTS OF SOME PESTICIDES UNDER LABORATORY CONDITIONS TO THE MOST COMMONLY ENCOUNTERED BENEFICIALINSECTS TN KAHRAMANMARAŞ REGIONKORAY DALCI Supervisor : Assist. Prof. Tülin ÖZSİSLİ Year : 2003 Pages : 46 Jury: Assist. Prof. Tülin ÖZSİSLİ Assos. Prof. Cengiz KAZAK Assist. Prof. A. Arda IŞIKBER In this study, seven insecticides (cypermethrin, diazinon, fenvalerate, pymetrozine, pyriproxyfen, diflubenzuron and B. thruringiensis var. Kurstaki) were tested against Coccinella septempunctata L. (Coleoptera: Coccinellidae), Aphidius uzbelcistanicus Luzhetzki (Hymenoptera: Aphidiidae) and Nobis punctatus Costa (Hemiptera: Nabidae) by conducting bioassay tests. Moreover the effects of insecticides on the foraging and host searching behaviours of the female adults of C. septempunctata and A. uzbekistanicus were investigated. The residual deposits of the active ingredients of cypermethrin, diazinon and fenvalerate had important side effects on female adults and 4th instar larvae of C. septempunctata, and female adults of A. uzbekistanicus and N. punctatus. Hundered percent mortalities were observed at the application doses within 2-6 hours after treatment with used doses. However, residual deposit of pymetrozine caused 80 % and 100 % mortalities on female adults of C. septempunctata and A. uzbekistanicus at six hours after treatment respectively. The residual deposits of the active ingredient of pyriproxyfen, diflubenzuron and B. thuringiensis did not cause any mortality of tested insects in all treatments. Diazinon was found to be the most toxic to 4th instar larvae of C. septempunctata and female adults of A. uzbekistanicus by LD50 values of 344.6 and 59.2 jj.lt/lt respectively and by LD90 values of 675.0 and 123.8 jj.lt/lt. However cypermethrin was found to be the most toxic to female adults of C. septempunctata and N. punctatus by VIABSTRACTKorav DALCI LD50 values of 734.4, 634.4 jj.lt/lt and by LD90 values of 1616.0 and 1037.5 ult/lt respectively. Also active ingredients of pymetrozine had negative affects on female adults of A. uzbekistanicus and female adults of A. uzbekistanicus by LD50 values of 2.0 and by LD90 value of 2.5 gr/lt. Cypermethrin and diazinon active igredients had negative effects on foraging and host searching behaviour of female adult C. septempunctata and A. uzbekistanicus. When cypermethrin active igredient applied for predator time of walking decrease and resting time increase. However diazinon resulted in the walking time increased and resting time decreased.