Tekirdağ ili kıyı şeridi alan kullanım kararlarının irdelenmesi üzerine bir araştırma
A Study on land use decisions of coastal zone of Tekirdağ city
  1. Tez No: 136455
  2. Yazar: LERZAN YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tekirdağ, Kıyı Şeridi, Alan Kullanımı, Peyzaj Tasarım, Turizm ve Rekreasyon, Tekirdağ, Coastal Zone, Land Use, Landscape Design, Tourism and Recreation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKİRDAĞ İLİ KIYI ŞERİDİ ALAN KULLANIM KARARLARININ İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTD2MA Lerzan YETİM Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Aslı B. KORKUT 2003 Bu çalışma; coğrafî konumu ve turizm potansiyeli açısından önemli bir yere sahip olan Tekirdağ ili, merkez ilçe, kentsel kıyı şeridindeki mevcut kullanım kararlarım irdelemek ve peyzaj mimarlığı açısından alınması gerekli önlemleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Tekirdağ ili, ülkemizi Avrupa'ya bağlayan, coğrafi konumu, doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile önemli bir kentimizdir. Tekirdağ, Marmara Denizi'nde, kıyı şeridinden en fazla yararlanılan kentlerden birisidir. Bu özelliği kente ekonomik ve sosyal açıdan büyük yarar sağlarken çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine de neden olmaktadır. Geçmiş yıllarda, denizin doldurulmasıyla elde edilen geniş kıyı şeridinin çok yoğun bir kullanım durumu söz konusudur; İstanbul'u Çanakkale'ye bağlayan transit yol, çok katlı yalı apartmanları ve Tekirdağ'ın tek promenad alam bu dolgu alanda yer almaktadır. Tekirdağ'ın deprem riski göz ardı edilerek, kıyı şeridindeki yoğun alan kullanım kararları bu alandaki olası tehlikeyi daha da artırmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada, Tekirdağ ili kıyı şeridinde, mevcut alan kullanım kararlan irdelenmiş, peyzaj mimarlığı açısından alınması gereken önlemler belirlenmiş ve bu alanın kent halkının rekreasyon ihtiyacım karşılamaya yönelik bir öneri peyzaj tasarım projesi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Thesis of Master A STUDY ON LAND USE DECISIONS OF COASTAL ZONE OF TEKİRDA? CITY Lerzan YETİM The University of Trakya Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Advisor: Prof. Dr. Aslı B. KORKUT 2003 This study has been carried on to investigate the present land use decisions of coastal zone of Tekirdağ city which has an importance of touristic potential and geographical location and also to describe the precautions as regard landscape architecture. Tekirdağ is an important crossroad connected our country to Europe and an important city by its geographical location, natural, cultural and historical richness. Tekirdağ has a long coast by Marmara Sea, this characteristic provides benefit in economical and social fields but the excessive usage of the wide coastal zone which was obtained by filling up the sea causes degradation of environment. The road connected Istanbul to Çanakkale, high buildings and the only promenade zone of Tekirdağ are on this part of the city. The excessive land use decisions of this zone which were made without considering the sensitivity of Tekirdağ against earthquake, increases the danger of damages of a possible earthquake. As a conclusion, in this study the land use decisions of Tekirdağ coastal zone and the precautions as regards the landscape architecture rules which should be taken urgently is determined and a landscape design project is presented aimed to serve the recreational needs of people of the city.