İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on the determination of drinking milk consumption habits and factors affecting these habits in İstanbul province
- Tez No: 136454
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçme sütü, Anket, Tüketim alışkanlıkları, Denek, Beslenme, Drinking milk, Public survey, Consumption habits, Interviewer, Subject, Nourisment
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET İSTANBUL İLİNDE İÇME SÜTÜ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI VE BU ALIŞKANLIKLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmada, İstanbul ilinde 4 farklı sosyo-ekonomik grubu(yüksek, orta, düşük ve alt ekonomik seviyeli yerleşim bölgelerinde yaşayan) temsil eden toplam 600 kişilik denek grubunun içme sütü tüketim alışkanlıkları, içme sütü hakkındaki bilgi düzeyleri ve konu ile ilgili kanaatlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmaya katılan denekler tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve bire bir görüşülerek kendilerinden konu ile ilgili soruları cevaplandırmaları istenmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen bilgiler; genel olarak ve genel içerisindeki gruplara göre değerlendirmeleri yapılarak, % oran ve grafikler halinde verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak fertlerin büyük çoğunluğunda düzenli olarak süt içme alışkanlığı olmadığı, günlük kişi başına 94 mi., yıllık olarak yaklaşık 34 litre içme sütü düştüğü belirlenmiştir. Ayrıca tüketicilerin içme sütü konusunda yetersiz düzeyde bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu durumun farklı sosyo-ekonomik seviyeye sahip kesimler arasında da yaklaşık olarak benzer niteliklerde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF DRINKING MILK CONSUMPTION HABITS AND FACTORS AFFECTING THESE HABITS IN ISTANBUL PROVINCE In this research was conducted for determining of habits and knowledge levels about drinking milk of consumers who represent 4 different socio-economic groups in Istanbul province. This research was planned as an public survey study and performed with 600 people. People who attained this study were selected randomly and wanted them to answer the questions about this study. Research results were evaluated as general groups and in groups and stated as percentage values and graphics. According to the research results; most of the interviewers stated that they had no milk drinking habits regularly. Because of that, milk consumption values for one person were determined as 94 ml./ day and 34 L./ year. Also it was determined that the interviewers had really poor knowledge about drink milk socio-economic position of the interviewers didn't influence the answers types at important levels.