Azotlu ve fosforlu gübrelemenin Kahramanmaraş koşullarında yetişen kırmızı biberin (Capsicum annuum L. ) verim ve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
The Effects of fertilizing with nitrogen and phosphorus on pepper (Capsicum annuum L. ) yield and quality in Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 136520
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Azot, Fosfor, Gübre, Kahramanmaraş Kırmızı Biberi {Capsicum annuum L.), Verim ve Kalite
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
DOKTORA TEZİ Azotla ve Fosforlu Gübrelemenin Kahramanmaraş Koşullarında Yetişen Kırmızı Biberin (Capsicum annuıım L.) Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması Ali Rıza DEMİRKIRAN Jüri Danışmam Prof. Dr. M, Turgut SAĞLAM Üye Üye Üye Üye Prof. Dr. Cemil ÇANGIR Prof. Dr. Fecir ELİNÇ Prof. Dr. Hasan H.TOK Prof. Dr. Ahmet ŞALK ÖZET Bu araştırmada farklı miktarlarda azotlu (0, 5, 10, 15, 20 ve 25 kg N/da) ve fosforlu (0, 4, 8 ve 12 kg P205/da) gübrelerin iki yıl (2001 ve 2002) toprağa uygulanarak Kahramanmaraş' ta yetişen kırmızı biberin {Capsicum annuum L.) verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin olup olmadığı amaçlanmıştır. Sonuçlar, 2002 yılı ve iki yıllık I. hasat ile 2002 yılı toplam (I. +11. hasat) yaş biber verimi için 4 kg P2(Vda (toprağa uygulanan) + yaklaşık 5 kg PaCVda (toprakta belirlenen) fosfor düzeyinin uygun olduğunu ortaya koymuştur. 2002 yılı ve iki yıllık n. hasat yaş biber verimi açısından ise Nıo uygulamasının uygun olduğu belirlenmiştir. Fakat Kahramanmaraş kırmızı biberinin pazar ve ekonomik açıdan değerinde asıl dikkate alınan kriterler kuru verim ve renk özelliğidir. Bu nedenle, iki yıllık kuru biber verimine (%) ilişkin ortalama değerler dikkate alındığında, 10 kg N/da uygulaması ile toprakta yaklaşık 5 kg P205/da düzeyinde bulunan bitkiye yarayışlı fosforun kuru biber verimi için yeterli olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde, 2001 ve 2002 yılarında uygulanan 10 kg N/da düzeyindeki gübrenin biberin renk düzeyi (ASTA birimi) üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde (p < 0.01) etkili olduğu saptanmıştır.II Ayrıca Nıo uygulaması (10 kg N/da) kontrole göre, 2001 yılı ve iki yıla ait yaprakta toplam azot içeriklerini de en fazla arttıran azot uygulaması olarak tespit edilmiştir (p < 0.01). Meyvedeki toplam kül miktarı değerleri dikkate alındığında, fosforlu (p < 0.05) ve azotlu gübre uygulamaları (p < 0.01) istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Yapraktaki toplam fosfor içeriğinin ise azotlu ve fosforlu uygulamalar sonucunda istatistiksel açıdan önemli düzeyde etkilenmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
nı Ph. D. THESIS The Effects of Fertilization with Nitrogen and Phosphorus on Pepper {Capsicum annuum L.) Yield and Quality in Kahramanmaraş Conditions Ali Rıza DEMİRKIRAN Jury Supervisor: Prof. Dr. M. Turgut SA?LAM Member : Prof. Dr. Cemil CANGİM Member : Prof. Dr. Fecir ELİNÇ Member : Prof. Dr. Hasan H.TOK Member : Prof. Dr. Ahmet ŞALK SUMMARY The present research was carried out in order to determine the effects of nitrogen and phosphorus fertilization on the yield and quality characteristics of red pepper {Capsicum annuum L.) grown in Kahramanmaraş. The nitrogen and phosphorus were applied at the rates of 0, 5, 10, 15, 20, and 25 kg N/da, and 0, 4, 8, and 12 kg P205/da, respectively. The experiment was repeated twice in 2001 and 2002 growing seasons. The results of the early fresh yield in 2002 and two years and of the total fresh yield (early + late yield) in 2002 year showed that P4 application and with approximately determined as 5 kg PaCVda in the soil were adequate phosphorus level. Regarding the late fresh yield in 2002 and two years showed that N10 applications were adequate nitrogen level. However, the dry yield and colour value of the red pepper were among the main characteristics taken into consideration on point of the market and economy. Regarding the means of the fruit dry yield, N10 applications were obtained adequate nitrogen level for red pepper and N10P0 interactions were affected significantly at the level of 0.01 in 2002 and two years.IV In the same way, with respect to the means of the total colour values, Nio applications were affected significantly at the level of 0.01 in 2001 and 2002 years..