İkinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde azotlu ve fosforlu gübrelemenin verim, agronomik özellikler ve NPK kapsamına etkisi
Effect of nitrogenous and phosphorus fertilizer application on yield, agronomic properties and NPK contents in cropping of silage maize as the second crop
  1. Tez No: 212644
  2. Yazar: SELMA ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RÜŞTÜ KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, silaj, azot dozu, fosfor dozu, Maize, silage, nitrogen dose, phosphorus dose
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu arastırma 2003 ve 2004 yıllarında Tokat kosullarında ikinci ürün silajlık mısır yetistiriciliginde azotlu ve fosforlu gübrelemenin verim, agronomik özellikler ve NPK kapsamına etkisini incelemek amacıyla yapılmıstır. Çalısma, MF-714 (FA 500) silajlık mısır çesidinde, 5 farklı azot dozu (0, 6, 12, 18, 24 kg N/da) ve 3 fosfor dozu (0, 6, 12 kg P2O5/da) kullanılarak, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüstür. Arastırma sonuçlarına göre, Taslıçiftlik denemesinde azot dozları arttıkça bitki boyu, yaprak sayısı, sap oranı, koçan oranı, yesil ot verimi, kuru madde verimi, kuru madde oranı, yaprak azot kapsamı, sap azot kapsamı, koçan azot kapsamı, yaprak ham protein oranı, sap ham protein oranı, koçan ham protein oranı yükselirken; yaprak oranı, hasat indeksi, yaprak fosfor kapsamı, sap fosfor kapsamı, koçan fosfor kapsamı, yaprak potasyum kapsamı, sap potasyum kapsamı ve koçan potasyum kapsamı azalmıstır. Fosfor dozları arttıkça bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak oranı, sap oranı, yesil ot verimi, kuru madde verimi, hasat indeksi, sap azot kapsamı, sap ham protein oranı, yaprak fosfor kapsamı, sap fosfor kapsamı, koçan fosfor kapsamı yükselirken; koçan oranı, yaprak azot kapsamı, koçan azot kapsamı, yaprak ham protein oranı, koçan ham protein oranı, yaprak potasyum kapsamı, sap potasyum kapsamı ve koçan potasyum kapsamı azalmıstır. Güryıldız denemesinde ise azot dozları arttıkça, bitki boyu, yaprak sayısı, sap oranı, koçan oranı, kuru madde oranı, yesil ot verimi, kuru madde verimi, hasat indeksi, yaprak ham protein oranı, sap ham protein oranı, koçan ham protein oranı, yaprak azot kapsamı, sap azot kapsamı, koçan azot kapsamı yükselirken, yaprak oranı, yaprak fosfor kapsamı, sap fosfor kapsamı, koçan fosfor kapsamı, yaprak potasyum kapsamı, sap potasyum kapsamı ve koçan potasyum kapsamı azalmıstır. Fosfor dozları arttıkça, bitki boyu, yaprak sayısı, koçan oranı, yesil ot verimi, kuru madde verimi, hasat indeksi, yaprak ham protein oranı, sap ham protein oranı, koçan ham protein oranı, yaprak azot kapsamı, sap azot kapsamı, koçan azot kapsamı, yaprak fosfor kapsamı, sap fosfor kapsamı, koçan fosfor kapsamı, yaprak potasyum kapsamı, sap potasyum kapsamı yükselirken, yaprak oranı, sap oranı, kuru madde oranı ve koçan potasyum kapsamı azalmıstır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of nitrogenous and phosphorus fertilizer application on yield, agronomic properties and NPK contents in cropping of silage maize as the second crop in Tokat Conditions during the years of 2003-2004. The experiment design was in a factorial randomized block with two factors and four replicates. In the research, three ratio of phosphorus (0, 6, 12 kg P2O5/da) and five ratio of nitrogen (0, 6, 12, 18, 24 kg N/da) were used on the variety of MF-714 (FA 500) silage maize. In the Taslıçiftlik experiment, when the doses of nitrogen fertilizer increased, plant length, leaf number, stalk ratio, cob ratio, gren grass yield, dry matter yield, dry matter ratio, leaf nitrogen content, stalk nitrogen content, cob nitrogen content, leaf crude protein ratio, stalk crude protein ratio, cob crude protein ratio increased; whereas leaf ratio, harvest index, leaf phosphorus content, stalk phosphorus content, cob phosphorus content, leaf potassium content, stalk potassium content and cob potassium content decreased. When the ratio of phosphorus fertilizer rises plant length, leaf number, leaf ratio, stalk ratio, gren grass yield, dry matter yield, harvest index, stalk nitrogen content, stalk crude protein ratio, leaf phosphorus content, stalk phosphorus content, cob phosphorus content rises; cob ratio, leaf nitrogen content, cob nitrogen content, leaf crude protein ratio, cob crude protein ratio, leaf potassium content, stalk potassium content and cob potassium content decreased. In the Güryıldız experiment, when the ratio of nitrogen fertilizer rised, plant length, leaf number, stalk ratio, cob ratio, dry matter ratio, gren grass yield, dry matter yield, harvest index, leaf crude protein ratio, stalk crude protein ratio, cob crude protein ratio, leaf nitrogen content, stalk nitrogen content, cob nitrogen content rised, leaf ratio, leaf phosphorus content, stalk phosphorus content, cob phosphorus content, leaf potassium content, stalk potassium content and cob potassium content decreased. When the doses of phosphorus fertilizer increased, plant length, leaf number, cob ratio, green grass yield, dry matter yield, harvest index, leaf crude protein ratio, stalk crude protein ratio, cob crude protein ratio, leaf nitrogen content, stalk nitrogen content, cob nitrogen content, leaf phosphorus content, stalk phosphorus content, cob phosphorus content, leaf potassium content and stalk potassium content increased leaf ratio, stalk rate, dry matter ratio and cob potassium content decreased.