Şev stabilite analizlerinde bilgisayar yazılımlarının kullanımı ve karşılaştırmalı analiz
Usage of computer programs in slope stability analysis and comparative study
- Tez No: 136566
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şev, Şev Stabilite Analizi, Fellenius Yöntemi, Dönüştürülmüş Bishop Yöntemi, Basitleştirilmiş Janbu Yöntemi, Slope, Slope Stability Analysis, Fellenius Method, Modified Bishop Method, Simplified Janbu Method
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Kazı ile oluşturulan eğimli yüzeylerde ve toprak dolgu baraj veya yol dolgusu gibi toprak yapıların şevlerinde ve doğal olarak oluşmuş eğimli yüzeylerde, stabiliteyi etkileyen iki temel faktör vardır. Bunlar, yerçekimi yükleri ile sızma kuvvetleridir. Bu kuvvetlerin büyüklüğüne ve yüzey geometrisine bağlı olarak şevlerde değişik şekilde kayma yüzeyleri oluşur. Bu yüzeylerin stabilitesi, değişik yöntemler ile tahkik edilir. Jeoloji ve hidroloji de oluşan gelişmeler ile zemin özellilerinin gerçeğe en uygun şekilde tanımlanması, analiz yöntemlerinin hassasiyetini arttırmış ve düşük riskli çözümlerin üretilmesine neden olmuştur. Başlangıçta konvansiyonel olarak sınırlı geometri şartlan için uzun bir zaman diliminde yapılan çözümler, bugün alternatif olarak farklı koşullar için çok kısa bir zaman diliminde bilgisayar ortamında yapılabilmektedir. Bu amaçla hazırlanan değişik ticari paket bilgisayar programları bulunmaktadır. Şevlerin stabilite analizi için, pratik olması nedeniyle sınır denge yöntemleri kullanılır. Bu çalışmada farklı analiz yöntemleri esasında konvansiyonel ve bilgisayar programlan kullanılarak değişik yükleme ve zemin koşullan için analizler yapılmış ve sonuçlar mukayeseli olarak incelenmiştir. Analizler; Fellenius, Dönüştürülmüş Bishop ve Janbu yöntemlerine göre yapılmıştır. Her bir analizde belirlenen kritik kayma yüzeyi için konvansiyonel çözüm üretilmiş ve aynı kritik kayma yüzeyleri için belirtilen yöntemler eşliğinde SLOPE/W ve STEDwin paket programlan ile analizler yeniden gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda görülmüştür ki; efektif gerilme koşullan için derin kayma yüzeyleri şeklinde oluşan kaymalarda, Fellenius yöntemi, diğer iki yönteme göre daha düşük güvenlik sayısı vermektedir. Basitleştirilmiş Janbu ve Dönüştürülmüş Bishop çözümleri ise, yaklaşık güvenlik sayılan sunmaktadır,
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT There are two main factors acting on the stability of slopes formed by excavation, the slopes of embankments and earth dams, and natural slopes. These are gravitational loads and seepage forces. Different types of failure surfaces are developed as based on these loads and surface geometry. The stability of slopes is examined by various methods. Devolopment in geology, hydrology and definition xrf soil properties increased the sensitivity of analysis methods and also assisted to use the lower risk solutions. The manual solutions with limited geometries which have been taking a long time calculations now can be altenatively solved with computer softwares with different conditons in few seconds. For this purpose alternative softwares have been developed and they are widely used for solutions. In this study, the solutions provided by manual calculations and computer softwares in various analysis methods with various loading and also various soil conditions are comparatively examinated. The analyses are performed with Fellenius (Swedish) Method, Modified Bishop Method and Simplified Janbu Method- In each analysis the critical slide surfaces are solved by manual calculations and then by the computer aided softwares SLOPE/W and STEDwin. The study indicates that the Fellenius solution gives lower safety factors when compared with other two methods for deep failure surface. The Modified Bishop and Simplified Janbu Methods intoduce similar results that they are very close to each other for a specified failure slip.