Eğitim kurumlarında karşılaşılan çizelge hazırlama problemlerinin çözümüne ilişkin yaklaşımlar
Solution approaches for school timetabling problems
  1. Tez No: 136637
  2. Yazar: ÖZGÜR KAKMACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET HASGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zaman çizelgeleme, sınav çizelgeleme, nöbet çizelgeleme, karar modelleri, Lingo, timetabling, exam scheduling, roster scheduling, decision models, Lingo
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Zaman, geriye işletilmesi mümkün olmayan bir kaynaktır. Bu nedenle, kurumların zamanı diğer kaynaklardan ayrı olarak ele almaları gerekir. Çizelgeler ise zaman temelinde kaynak bileşimlerini gösterdiğinden, zamanın bu özelliği dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Zaman kaynağının söz konusu özelliği çizelge oluştururken yöneticilere büyük sıkıntılar yaşatmaktadır. Eğitim kurumlarında karşılaşılan nöbet ve sınav çizelgesi hazırlama faaliyetlerinin ele alındığı çalışmamızda farklı yaklaşımlara yer verilmiştir. Smav çizelgesi oluşturmada hem doğrusal hem de doğrusal olmayan karar modelleri kullanılmıştır. Çünkü doğrusal karar modelinin boyutları, ders sayısının fazlalaşmasına bağlı olarak doğrusal olmayana göre aşırı artış göstermektedir. Bu da çözüm süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Nöbet çizelgesi oluşturmada ise hem yoğun hem de tenha günlere atama yapan modeller geliştirilmiştir. Tüm işlemlerin, farklı kurumlara uyum sağlayabilen bütünleşik bir bilgisayar programı altmda toplanmasıyla çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Time is a source that it is impossible to make it retrospective. For this reason institutions should handle it separately from the other resources. The feature of time, even if the schedules showing main resource connections in the base ground of time, should be formed consideringly. While forming schedule, above mentioned feature of time source gives troubles to managers. Different approaches take place in our study in which the formations of exam schedule and roster in educational institutions have been studied. In forming exam schedule both linear and non-linear decision models have been used. Because the dimensions of linear decision model depending on increasing number of lessons show excessive increasing as to non-linear decision model. This also affects resolution period in the negative case. As regards to forming roster, the models have been developed that make both dense and solitary assignments. Collecting all procedures suitable for all different institutions under an integral computer program, study has been completed.