Santrifuj pompa karakteristiklerinin analizi ve ana elemanların dizayn programı
Analysis of centrifugal pump characteristics and design program of main parts
  1. Tez No: 136638
  2. Yazar: REYHAN KUŞKU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ÜREYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Santrifüj Pompalar, Centrifugal Pumps
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmada pek çok alanda kullanılan santrifüj pompaların karakteristikleri incelenmiştir. Başlangıçta pompaların sınıflandırılması ve santrifüj pompalatın bu sınıflandırmada yeri belirtilmiştir. Daha sonra santrifüj pompalar kendi içerisinde sınıflandırılmıştır. Diğer bölümlerde herhangi bir karmaşaya neden olmamak için öncelikle bir santrifüj pompanın elemanları, santrifüj pompanın çalışma prensibi ve santrifüj kuvvet etkisi anlatılmıştır. Ardından santrifüj pompa teorisine geçilerek pompaların karakteristik eğrileri ele alınmıştır. Pompanın ihtiyaç duyulan gerekleri sağlayıp sağlamadığını belirleyen karakteristik eğrilerine teorik yoldan, C++ programlama dilinde yazılmış bir programla ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY İn this study the purpose is investigation of the centrifugal pump charactheristics which is used in many areas. At first the classification of pumps were given and the position of centrifugal pumps are determined in this classification After that the centrifugal pumps are classified. To prevent from the chaos of terms the parts of centrifugal pumps were given, after that the principles of centrifugal pump working were given. Then pump theory and pump charactheristic curves are expressed. The charactheristic curves that determines the pump useful for the requirements are tried to reach theorically with a computer program that formed in C++.