Bilgisayar destekli eğitim yazılımlarının üretimi için bir bilgi sistemi tasarımı, uygulanması ve değişen çevre koşullarına uyumunun sınanması: Açıköğretim Fakültesi örnek olayı
An Information system design, implementation and testing to adapt to changing environment conditions for computer aided instruction software production: Open Education Faculty case study
  1. Tez No: 136643
  2. Yazar: MEHMET EMİN MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKREM ÖZKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi yönetimi, bilgi ürünleri, eğitim yazılımlarının geliştiril mesi, üretim bilgi sistemleri, bilgi modelleri, Information management, information products, educational software development, production information systems, information models
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
IV ÖZET Bilgi toplumuna geçiş sürecinin bir özelliği olarak bilgi hizmetleri sektörünün ve bağlı olarak bilgi üretimi faaliyetlerinin ekonomi içindeki payı artmaktadır. Bilimsel yönetim tekniklerinin uygulanmasıyla tarımda, imalatta ve hizmetlerde üretkenliğin art tırılmasına rağmen, bilgi üretimi sektöründe üretkenliğin arttırılması problemi fazla in celenmemiştir. Bilgi üretiminin doğasında varolan yaratıcı özelliklerin mekanik özellik lerden daha önemli olması, üretkenliği arttırmaya yönelik geleneksel modelleri geçersiz kılmaktadır. Buna rağmen bilgi teknolojilerindeki çağdaş gelişmelerle bilgi üretiminin rasyonelleşmesi ve kalitesinin artması sağlanabilmektedir. Bu çalışmada üretimin, dağıtımın ve tüketimin büyük ölçüde bilgisayar ortamında gerçekleştirildiği bilgi hizmetleri sektöründe geleneksel üretim yönetiminin sorunlarına dikkat çekilmiş, üretimin gerçekleştirilmesi, tümleştirilmesi ve yönetimi için bilgi tek nolojilerinin sağladığı olanaklar araştırılmış ve bilgi hizmetleri sektörü için tasarım, planlama ve üretim katmanlarından oluşan bir üretim bilgi sistemi modeli geliştirilmiş tir. Önerilen model Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Bilgisayar Destekli Eğitim Birimi'nde uygulamaya konulmuş ve sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Since their share is increasing unceasingly, it is expected that the information ser vices and therefore the information production activities will dominate the economies in the forthcoming Industrial Society. There is no appropriate technique to improve the productivity of information production, comparable to the scientific management tech niques applied in agricultural processes or manufacturing or services industries. Because of the creative nature of the information production, the traditional methods utilized successfully in the mechanical processes of other sectors are not applicable. On the other hand, through the contemporary developments in the information technologies, the rationalization of the information production, and therefore improvement of the infor mation quality becomes possible. In this study the typical production management problems are encountered in the information production area in which the main media of distribution and consumption is computers. The facilities supplied by the information technologies to realization, inte gration and management of production are investigated. An information system model for the information production activities is developed which is formed of three layers as: design, planning and production. The proposed model is applied in Anadolu University Open Education Faculty Computer Aided Instruction Center, and the results are evalu ated.