İmalat sistemlerinde ajanlar ağı tasarımı ve ajan teknolojisi ile atölye yönetimi
Agent network design in manufacturing systems and shop-floor management by agent technology
- Tez No: 136653
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YÜZÜGÜLLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ajan Teknolojisi, Çok-Ajanlı Sistemler, Ajan Temelli Üretim Sistemleri, İşbirlikçi Çizelgeleme, Agent Technology, Multi-Agent Systems, Agent-Based Production Systems, Collaborative Scheduling
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
IV ÖZET Ajan teknolojisi, dağıtık zeki imalat sistemi geliştirmek için önemli bir yaklaşım olarak görülmektedir. Üretim planlama ve kontrole özerk ajan kuramı uygulama çalışmaları son yıllarda başlamıştır. Bu kurama göre karar verme süreci, yerel amaçlara ulaşmak için çalışan zeki ve özerk ajanlar arasında dağıtılır. Bütünsel amaç, gerçekte, birçok yerel amaca bölünmüştür. Böyle bir yaklaşım, büyük hacimli veri, kaynaklar arasında dağıtık üretim kapasitesi gibi karmaşıklık problemlerinin üstesinden gelmeye izin vermektedir. Atölye, sürekli beklenmeyen olayların gerçekleştiği ve planlanan faaliyetlere değişikliklerin yüklendiği dinamik bir ortamdır. Belirsizlik problemleriyle ilgilenmede atölye kontrol sistemi önemli rol oynamaktadır. Atölye bileşenlerinin izlenmesi ve kontrolü ile üretim faaHyetlerinin eşgüdümü için gerçekçi bir atölye kontrol sistemi geliştirilmelidir. Bu çalışmada, AT AYS adı verilen ajan-temelli bir atölye yönetim sistemi tasarlanmıştır. Sistemdeki ajanlar, Pazarlama Ajanı, Üretim Planlama Ajanı, Satm Alma Ajanı ve Atölye Ajanlardır. Atölye Ajanlar, yan-özerk yapıya sahip olup, özerkliğin derecesi Üretim Planlama Ajanı tarafindan belirlenmektedir. Heterojen birimlerden şekillenen dağıtık sistem, melez kontrol mimarisi ile tasarlanmıştır. Çalışma, atölye ajanlar arasında çizelgeleme müzakerelerini yöneten işbirlikçi çizelgeleme sistemi üzerinde odaklanmıştır. Tasarlanan sistem, işbirlikçi bir imalat ortamında, atölye ajanların heterojen amaçlan dikkate alınarak çizelgelemenin yapılmasını mümkün kılmaktadır. Müzakere, rekabetçi değil, işbirlikçidir. Atölye ajanlar, ileriye ve geriye doğru çizelgeleri üretmek için işbirliği yapar. Sistemin bütünü için en uygun çizelge, Üretim Planlama Ajanı tarafindan seçilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Agent Technology has been considered as an important approach for developing distributed intelligent manufacturing systems. In the last years manufacturing research started to study potential applications of autonomous agent theory to production planning and control. According to this theory decision making process is distributed among intelligent and autonomous agents, which act in order to reach local objectives. The overall objective, in fact, is split into many local one. The approach allows to overcome the problems of complexity such as large volume data, production capacity distributed among resources. Shop floor is a dynamic environment where unexpected events occur and so impose changes on planned activities. In dealing with problems associated with these uncertainties, the shop-floor control system plays a very important role. A reliable shop- floor control system should be developed to control and monitor shop floor components and to coordinate the production activities. In this study, an Agent-Based Shop-Floor Management System called AT AYS is designed. Agents in the system are Marketing Agent, Production Planning Agent, Purchasing Agent and Shop-Floor Agents. Shop-Floor Agents are semi-autonomous agents so that the degree of autonomy is determined by the Production Planning Agent. The distributed system forming heterogeneous units was designed by hybrid control architecture. The study focuses on constructing an agent-based collaborative scheduling system that is capable of conducting scheduling negotiations among shop-floor agents. The designed system is capable of scheduling by considering heterogeneous objectives of the shop-floor agents within a collaborative manufacturing environment. Negotiation is co-operative not competitive. Shop-Floor Agents collaborate in order to achive forward and backward schedules. The schedule for the best interest of the system as a whole is selected by the Production Planning Agent.