Esnek üretim sistemlerinde bilgisayar ağları ve akıllı ajanlar ile gerçek zamanlı üretim kontrol yaklaşımı
A Real time production control approach using computer networks and intelligent agents in flexible manufacturing systems
  1. Tez No: 88010
  2. Yazar: İRFAN MACİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeki İmalat Sistemleri, Üretim Planlama ve Kontrol, Çizelgeleme, Intelligent Manufacturing Systems, Production Planning and Control, Intelligent Agent, Scheduling. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR AĞLARI VE AKILLI AJANLAR İLE GERÇEK ZAMANLI ÜRETİM KONTROL YAKLAŞIMI İRFAN MACİT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yd: 1999, Sayfa: 156 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Funda Yıldıran Doç. Dr. Ramazan ESEN Yazılım ajanları, verilerin ve sinyallerin bir elektronik ağ yardımıyla bir ortamdan başka bir ortama iletilmesinde kullanılan bilgisayar programlama kodlarıdır. Akıllı ajanlar ise amaçlandıkları karar problemiyle ilgili akıllı kararlar alma yeteneğine sahip özel yazılım ajanlarıdır. Yazılım ajanları kullanılarak üretim sistemlerinde karşılaşılan üretim kontrol ve çizelgeleme problemleri çözülebilmektedir. Üretim sistemlerinde kullanılan akıllı ajanlar, içlerinde barındırılan çizelgeleme ve kontrol algoritmalarım kullanarak karşılaşılan problemleri gerçek zamanlı olarak çözerler. Akıllı ajanların gerçek zamanlı verileri kullanarak karar vermeleri bu kararların daha güncel, olurlu (feasible) ve etkin olmasını sağlamaktadır. Gerçek zamanlı üretim kontrolünde üretim alanından toplanan bilgiler anlıktır. Bilgiler ajan yazılımları tarafından üretim alanlarından toplanmaktadır. Toplanan bilgilen dinamik olarak değişmektedir. Anlık olarak değişen üretim bilgileri, üretim sisteminin klasik kontrol algoritmaları yardımıyla kontrolünü zorlaştırmaktadır. Ajan yazılımları değişen bilgileri anlık olarak bünyesindeki çizelgeleme algoritmaları ile değerlendirerek üretim sistemini kontrol etmektedir. Çalışmada MINSOP, EDD,ve SPT algoritmaları ajan tabanlı olarak geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmalar simülasyon deneyleri ile test edilmiş ve bulunan sonuçlar irdelenmiştir. Önerilen yeni algoritmalar üretim sistemlerini dinamik olarak kontrol edebilen ajan tabanlı yeni bir yaklaşmılardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A REAL TIME PRODUCTION CONTROL APPROACH USING COMPUTER NETWORKS AND INTELLLIGENT AGENTS IN FLEXD3LE MANUFACTURING SYSTEMS IRFAN MACIT DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Year: 1998, Pages: 156 Jury : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yrd. Doç. Dr. Funda Yıldırım Doç. Dr. Ramazan ESEN Software agents are computer codes which data and signal move through environment to another using electronic computer networks. Intelligent agents have intelligent decision enabling that is goal subject. Production planning and scheduling problem can be solved using software agents in manufacturing systems. Agents that include scheduling and control algorithm in which using manufacturing system real time solve meeting the problem. In the fact that intelligent agents that using real time data to decide, it provide effective and feasible. In this paper suggest new algorithm can be controlled dynamicly a new agent based approach. In the real time manufacturing control data that can collect from manufacturing area is real time. Data collect agents software from production area. Collection data changes dynamicly. Real time changing production data can not control using classic control algorithm. In this survey, developing algorithms run simulation models and obtained various datas. Colletted datas are evaluated statistical metods.