Yaklaşık simetri teorileri ve newtonyen olmayan bir akışkan problemine uygulaması
Approximate symmetry theories and application to a non-newtonian fluid problem
- Tez No: 136667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PAKDEMİRLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lie Grup Teorisi, Yaklaşık Simetri Teorileri, Newtonyen Olmayan Akışkanlar, Yavaş Akış Problemi, Lie Group Theory, Approximate Symmetry Theories, Non- Newtonian Fluids, Creeping Flow Problem
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında bir Newtonyen olmayan akışkan modeli olan ikinci derece akışkanlara ait yavaş akış problemi ele alınmıştır. Bölüm 2' de bu probleme ait hareket denklemleri çıkarılmıştır. Bölüm 3 'de önce denklemlerin tam simetrileri Lie Group teorisi kullamlarak çıkarılmıştır. Daha sonra üç farklı yaklaşık simetri teorisi kullanılarak, yaklaşık simetriler elde edilmiştir. Tam simetriler ve değişik yaklaşık simetri sonuçlan karşılaştınlmıştır. Bölüm 4'de değişik yaklaşık simetri sonuçlan kullamlarak yaklaşık analitik çözümler elde edilmiştir. Analitik çözümleri elde etmede öteleme ve ölçekleme dönüşümleri kullamlmıştır. Üç farklı yaklaşık simetri teorisinin bu çözümleri elde etmedeki avantaj ve dezavantaj lan üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY In this work, creeping flow of a second grade fluid, a non-newtonian fluid model, is considered. In chapter 2, equations of motion for this problem are derived. In chapter three, exact symmetries of the equations are found using Lie Group theory first. Then the approximate symmetries are calculated by using three different approximate symmetry theories. Exact symmetries and varios approximate symmetry results are compared. In chapter 4, different approximate symmetry results are used in finding approximate analytical solutions. Translational and scaling transformations are utilized in finding analytical solutions. Advantages and disadvantages of the three approximate symmetry theories in constructing those solutions are discussed.