Mikrodenetleyici ile sinyal aktarımı araştırma ve uygulaması
Microcontroller controlled digital signal transmission research and implementation
- Tez No: 136680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFİG SAMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz iletişim, kızılötesi iletişim, sayısal iletişim, boş kanal gürültüsü, analog - sayısal dönüştürme, asenkronize iletim. Ersan OKATAN
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
V ÖZET Bu çalışmada mikrodenetleyici kontrollü, kızılötesi iletişim tekniklerini kullanan, sayısal sinyal aktarım sistemi tasarımı ele alınmış ve uygulanmıştır. Tasarımda maliyet, boyut, kullanım kolaylığı, en az sayıda eleman kullanımı konuları göz önünde bulundurulmuştur. Tasarlanan ve uygulanan mikrodenetleyici kontrollü sayısal sinyal aktarım sistemi herhangi bir fiziksel sinyalin bir noktadan diğer bir noktaya kablosuz olarak iletimi için kolayca kullanılabilir. Tasarlanan devrede sayısal sinyali iletmek için kızılötesi iletim yöntemi kullanılmıştır. Birinci bölümde değişik iletişim teknikleri tanıtılmış, özellikle analog ve sayısal iletişim sistemlerine değinilmiştir. Konu ile ilgili literatür taraması yapılmış ve çalışmanın amacı belirlenmiştir. İkinci bölümde sinyal aktarımı için kullanılan birçok değişik yöntem tartışılmış, bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajları ortaya konmuştur. Tasarlanan sistemde kullanılacak sinyal iletim tekniği belirlenmiştir. Üçüncü bölümde sistemi oluşturan kısımlar tanıtılmış, tasarım yöntemleri ve kuralları tartışılmıştır. Bu yöntemlerle devrede kullanılacak elemanlar belirlenmiştir. Dördüncü bölümde sistemi oluşturan donanım ve yazılım yapısı tanıtılmıştır. Sistemin en önemli kısmını oluşturan PIC16F877 mikrodenetleyicisi detaylarıyla tanıtılmıştır. Mikrodenetleyicinin USART ve A/D dönüştürücü modüllerinin programlanması üzerinde durulmuş, sistemde kullanılan kızılötesi elemanlar ve D/A dönüştürücü elemanın kullanımı anlatılmıştır. Son olarak bu kısımlar birleştirilerek sistemin tamamı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this work, a microcontroller controlled digital signal transmission system that use infrared transmission technics has been studied and the system has been implemented. In the design cost, dimension, ease of use, and the minimum number of components to be used have been considered. The designed and implemented Microcontroller Controlled Digital Signal Transmission System can easily be used to transmit any kind of physical signal from one point to another point without using cables. In the designed circuit infrared transmission technics have been used to transmit the digital signal. In the first chapter, different communication techniques have been introduced, specifically analog and digital communication systems have been considered. The literature about this work has been studied and the aim of the work has been determined. In the second chapter, several tecniques used to transmit signals have been discussed, the advantages and disadvantages of this techniques have been put forward. The transmission tecnique for this system has been determined. In the third chapter, the parts of the system have been introduced. The design methods and rules have been discussed. The components to be used have been determined by using this methods. In the fourth chapter, the hardware and software of the system have been introduced. The PIC16F877 microcontroller, which is the most important part of the system, has been presented in details. Programming the USART and the ADC modules of the microcontroller have been studied. The infrared components of the system, DAC system and their use have been presented. Finally all of the parts have been connected and the system has been completed.VII Key Words; Wireless communication, infrared communication, digital communication, empty channel noise, A/D conversion, asynchronous transmission. Ersan OKATAN