Dalgaboyu bölmeli çoğullamalı (WDM) sistemlerde performans analizi ve kanal sayısının optimizasyonu
Performance analysis in wavelength division multiplexed (WDM) systems and optimization of the number of channel
- Tez No: 136704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgaboyu bölmeli çoğullama (WDM), uyarılmış Raman saçılması (SRS), krostalk, optik iletişim, Wavelength division multiplexing (WDM), stimulated Raman scattering (SRS), crosstalk, optical communications
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Yakın zamanda internetin yaygınlaşması, elektronik ticaret ve global işbirliği çalışmaları gibi yeni tür uygulamaların ortaya çıkması nedeniyle büyük iletim kapasitesine olan ihtiyaç da hızla artmaktadır. Optik Dalgaboyu Bölmeli Çoğullama (WDM) ağ teknolojisi, gelecek nesil internet altyapısı ve daha ötesi için bir bandgenişliği devrimine öncülük etmektedir. Bu sistemler, tek bir fiber üzerinden veri taşıma kapasitesinin çok büyük ölçüde artmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, çoklu kanallardaki güç yoğunluğu çoğu kez tek kanallı bir fiber optik haberleşme sistemine göre daha büyüktür ve uyarılmış Raman saçılması (SRS) gibi önemli nonlineer etkilere neden olur. SRS, WDM sistemlerin performansını önemli ölçüde sınırlayabilir. Bu etki, düşük dalgaboylu kanallardan daha yüksek dalgaboylu kanallara sinyal gücünün bir kısmının transferine neden olur. Bu çalışmada, çok kanallı WDM optik iletişim sistemlerinde SRS kaynaklı nonlineer krostalkın sinyal kanallarına etkisi simülasyon yoluyla incelenmektedir. Çok kanallı WDM sistemlerinde oluşan SRS kaynaklı krostalk etkisi, kanal gücü, fiber boyu, kanal sayısı, dalgaboyu ve kanal aralığı gibi farklı sistem parametrelerinin fonksiyonu olarak analiz edilmektedir. SRS kanallararası krostalk değişimini tanımlayan diferansiyel eşitliklerin nümerik çözümü Matlab ortamında gerçekleştirilmiş ve sonuçlar grafiksel olarak gösterilmiştir. Veysel KORKMAZ
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Demand for a large transmission capacity has been increasing due to recent popularization of Internet and possibility of new kinds of applications such as electronic commerce, and global cooperative work. Optical Wavelength Division Multiplexed (WDM) networking technology is spearheading a bandwidth revolution in the infrastructure of the next generation Internet and beyond. These systems allow many- fold increases in information carrying capacity using a single optical fiber. However, with many optical channels present in the fiber, the overall power density is many times larger than that in a single-channel fiber optic communication system. This makes the effect of nonlinearities such as stimulated Raman scattering (SRS) even more important. SRS can severely limit the performance of WDM systems. This effect causes a part of signal power transfer from the shorter wavelengths to the longer wavelengths. In this study, the effect of SRS induced nonlineer crosstalk on the signal channels in multi channel WDM optic communication systems is examined by way of simulation. The effect of SRS induced crosstalk on multi-channel WDM systems is analysed for the function of different system parameters such as channel power, fiber length, number of channel, wavelength, and channel spacing. The numerical solution for differantial equations describing evolution of SRS interchannel-crosstalk was obtained by using Matlab and the results were shown grafically Veysel KORKMAZ