Wavelength division multiplexing (WDM) and its components, and simulation on WDM systems
Wavelength division multiplexing (WDM) ve bileşenleri, WDM sistemlerinde simülasyon
- Tez No: 116495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wavelength Division Multiplexing (WDM) sistemleri, eye diagram, Bit Error Rate (BER), Q değeri, Wavelength Division Multiplexing (WDM) systems, eye diagram, Bit Error Rate (BER), Q value. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bilgisayar ve telekomünikasyon ağı son birkaç yılda hızla gelişmiştir. Internet, web, telekomünikasyon sanayisi popülaritesinin artmasıyla gelişmeye devam edecektir. Data ağını, daha fazla kullanıcının kullanmaya başlaması ve onların daha fazla bant genişliğini kapsayan yoğun ağ uygulamalarım içeren kullanım şekilleri, çok yüksek bant genişliğine sahip taşıma ağı olanaklarım gerektirir. Optik ağ, bant genişliği ihtiyacım karşılayan anahtar teknolojilerden biridir. Optik komünikasyon ağları hem ulusal hem de uluslararası komünikasyon ağlarının bel kemiğim oluşturmaktadır.Fiber optik sistemlerde kullanılan multiplexing, birden fazla kanalı tek bir fiber üstüne birleştirerek geniş bant genişliği avantajı sağlar. Wavelength Division Multiplexing (WDM) kullanımı fiber iletim kapasitesinde büyük artış sunar. WDM'nin temeli 1300-1600 nm spektrumunda bağımsız bilgi akımlarını aynı fiber üzerinde iletmek için farklı dalga boylarında çalışan birden fazla kaynak kullanımıdır. Bu çalışmada WDM ve bileşenleri incelendi. VPItransmissionMakerT WDM yazılımı kullanılarak WDM sistemlerinde simülasyon yapıldı. Eye diagramlan incelenerek ve Bit Error Rate ile Q değerleri hesaplanarak performans analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WAVELENGTH DIVISION MULTIPLEXING (WDM) AND ITS COMPONENTS, AND SIMULATION ON WDM SYSTEMS Büyükşahin, F. Feza M.Sc, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Çakır September 2001, 207 pages Computer and telecommunications networking have grown tremendously over the past few years and will likely continue growing with the increasing popularity of the Internet and the World Wide Web and telecommunications industry. As more users start to use data networks, and as their usage patterns evolve to include more bandwidth intensive networking applications, there emerges an acute need for very high bandwidth transport network facilities. To fulfill the demands for bandwidth, optical networking is one such key technology. Optical communication networks are becoming the backbone of both national and international telecommunications networks. mMultiplexing is used in fiber-optic systems, taking advantage of the broad bandwidth of the fiber, by combining more than one channel onto a fiber. The use of wavelength-division multiplexing (WDM) offers a further boost in fiber transmission capacity. The basis of WDM is to use multiple sources operating at slightly different wavelengths to transmit several independent information streams over the same fiber in the 1300-to-1600-nm spectrum. In this study, WDM and its components were reviewed. The simulation on WDM systems was done by using VPItransmissionMaker WDM software. Performance analysis was made by analyzing the eye diagrams and evaluating the Bit Error Rates (BER) and Q values.